IRES: Românii sunt încrezători în noul președinte, dar nu vor schimbarea actualului guvern (AUDIO)

Sondajul a fost realizat în data de 20 noiembrie.

6 din 10 români consideră că nu se impune schimbarea actualului executiv, potrivit unui sondaj IRES realizat după prezidențiale. Tinerii se dovedesc mai optimiști.

Puțin peste jumătate dintre cei care au răspuns chestionarului (55%) sunt de părere că țara se îndreaptă într-o direcție bună. Înainte de campania electorală, erau de această părere 24% dintre respondenți.

Potrivit aceluiași sondaj, președintele ales Klaus Iohannis se bucură de încrederea 61% din populație.

Sociologii au observat că, după scurtin, o parte dintre cei care au fost de partea ”pierzătorului” se mută la învingător, iar declarațiile retroactive privind prezența la vot demonstrează o exagerare.

După ce Klaus Iohannis a câștigat alegerile, a început să se dezvolte un entuziasm de masă, adaugă IRES. Astfel, 10% dintre votanții lui Victor Ponta declară că au votat Klaus Iohannis, procentul învingătorului ajungând la 66%. În cadrul aceluiași mecanism de prezentare, românii declară că au fost la vot într-o proporție de 92%.

Sondajul a fost realizat în data de 20 noiembrie 2014. Volumul eșantionului: 1.338 subiecți cu vârsta de peste 18 ani; tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la populația cu drept de vot rezidentă în România; reprezentativitate: eroare maximă tolerată 2,7%; metoda: CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).