Confidenţialitate

IRAK: Turcoaică și sirian, închiși pe viață în temeiul legii antiteroriste

O turcoaică şi un sirian au fost condamnaţi de Curtea penală centrală irakiană la închisoare pe viaţă în temeiul legii antiteroriste, a anunţat purtătorul de cuvânt al Consiliului suprem al magistraturii, informează AFP.

Potrivit lui Abdel Sattar al Bayraqdar, femeia originară din Turcia a fost acuzată „că ar fi ascuns acţiunile unui grup terorist din care făcea parte soţul ei, care aparţinea organizaţiei teroriste Daesh”, acronimul arab pentru gruparea Stat Islamic.

Potrivit aceleiaşi surse, „instanţa a condamnat un alt terorist sirian la închisoare pe viaţă pentru apartenenţă la Daesh şi pentru participare la atacuri împotriva soldaţilor irakieni”.

Recent, justiţia irakiană a condamnat la moarte o jihadistă germană care s-a alăturat SI, o premieră pentru o femeie europeană.

În septembrie, aceeaşi justiţie a pronunţat pentru prima dată pedeapsa capitală împotriva unui jihadist rus.

Luna trecută, un suedez de origine irakiană a fost executat împreună cu alte 37 de persoane condamnate pentru „terorism”.

Trei franţuzoaice sunt deţinute în Irak pentru a se fi alăturat SI.

Ele îşi aşteaptă procesul în această ţară unde riscă pedeapsa cu moartea.

Aceste femei au fost capturate după căderea oraşului Mosul în iulie anul trecut şi sunt încarcerate la Bagdad, potrivit unei surse apropiate anchetei.