Confidenţialitate

Irak: Bilanţul atentatului sinucigaş de la Bagdad a crescut la peste 200 de morți, anunță Al Jazeera

Un kamikaze al Statului Islamic a detonat în zorii zilei de duminică o mașină-capcană pe o stradă aglomerată din cartierul comercial Karrada, unde numeroși locuitori își făceau cumpărăturile înaintea sărbătorii care marchează sfârșitul lunii sacre a Ramadanului. Peste 200 de oameni, între care numeroși copii, și-au pierdut viața, potrivit postului TV Al Jazeera.

Acesta este cel mai sângeros atac din capitala irakiană de anul acesta.

Atentatul a stârnit furia irakienilor, care acuză autoritățile de la Bagdad de incompetență. Premierul Haider Al-Abadi, care a venit să inspecteze zona, a fost întâmpinat cu proteste și huiduieli: ”Nu există securitate în Irak. Da, avem mulți polițiști. Da, avem multe arme, dar nu suntem în siguranță”, ”Toți irakienii, nu doar eu, îi condamnă pe cei aflați la putere. Ei sunt responsabili pentru asta” – au declarat pentru BBC mai mulți localnici.

În replică, premierul a anunțat că va schimba măsurile de securitate. Detectoarele de explozibili, a căror eficiență a fost pusă sub semnul întrebării, vor fi retrase. Ministerului de Interne a primit ordin să verifice vehiculele la toate intrările în Bagdad, iar utilizarea telefoanelor mobile de către personalul de securitate în timpul serviciului a fost interzisă.

Autoritățile au decretat trei zile de doliu național.