Ionuț Dumitru: Un al doilea val de pandemie ar provoca mari tensiuni în zona Euro | AUDIO

Economia Zonei Euro ar putea scădea cu până la 12 procente, pe fondul pandemiei de coronavirus.

O spune Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene.

Ca termen de comparație, în timpul Crizei Financiare care a început în 2008, scăderea economiei din zona Euro a fost de două ori mai mică.

Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, consideră că un al doilea val al Pandemiei ar complica și mai mult lucrurile:

Circa 70% din exporturile noastre merg în UE, în Zona Euro. Faptul că avem o contracție puternică acolo, are o semnificație foarte mare și pentru noi. În timpul Crizei Financiare am avut o contracție a economiei întinsă pe un orizont lung de timp, acum avem o ajustare bruscă. Important este cât de repede își vor reveni economiile și mai cu seamă dacă va exista un val 2 de contagiune, pentru că atunci lucrurile se complică foarte tare”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Și mai spune Ionuț Dumitru, în contextul unei recesiuni, e de așteptat ca dezbaterile privind bugetul multi-anual al Uniunii Europene să fie tensionate:

“Mult mai puține resurse pot fi mobilizate și în contextul acesta, fără îndoială, că vor fi niște tensiuni destul de mari. Cum vor fi alocați banii, în ce direcții… Mai ales că există o regulă obiectivă de a ajuta mai întăi sectorul sanitar, Ei au nevoie de resurse imediate. Și, în al doilea rând, să ajuți economia să treacă mai ușor peste această criză. În condițiile în care resursele sunt din ce în ce mai mici, fiindcă nu colectezi. Pentru că activitatea economică a scăzut puternic”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS