Confidenţialitate

Ion Caramitru, despre viitorul teatrului: ”Când pandemia va fi stăpânită, lumea va reveni la teatru ca și înainte” | VIDEO

Ion Caramitru consideră că teatrul nu va fi schimbat de pandemia COVID-19, iar după descoperirea unui vaccin oamenii vor reveni în sălile de spectacole, preferând contactul direct cu actorii și emoțiile unei piese de teatru, în detrimentul experiențelor mijlocite de un ecran, cum se întâmplă acum, inclusiv în cadrul Festivalului Național de Teatru – FNT 30.

”Eu nu-l văd schimbat (teatrul – n.r.), în sensul modificării lui esențiale și orientării lui spre online. (…) Și în pandemie, și cu masca pe figură, și cu temperatura luată și cu spălatul pe mâini, spectatorii au reacționat la fel ca și cum nu ar fi fost pandemie. Deci modul în care a fost urmărit un spectacol în noile condiții nu s-a modificat și nu cred că teatrul va avea de pierdut. (…)Cred că în momentul în care vaccinul își va face efectul și când pandemia vă fi stăpânită, lumea va reveni la teatru ca și înainte”, a mărturisit Ion Caramitru , invitat în Clubul de Seară, la Europa FM.

În această săptămână, cele mai importante spectacole de teatru din ultimii 30 de ani sunt aduse într-o ediție specială a FNT, una în care întâlnirile dintre public și artiști sunt posibile doar prin intermediul aparatelor de radio sau al ecranelor – online și la TV.

”Nimeni din cei care suntem în viață acum, poate cu rare excepții, nu a prins evenimente de acest gen. E un război și ăsta, și e mondial, cu un dușman nevăzut, aproape necunoscut. (…)

FNT a ajuns la a 30-a ediție și este într-o fază de dezvoltare remarcabilă de câțiva ani bun încoace.

Ar fi trebuit ca acum, în acest an, această a 30-a ediție să fie motivația unui festival excepțional.

FNT a câștigat și dreptul de a fi internațional. Au venit trupe importante din străinătate, mari spectacole, publicul a crescut mult în sălile festivalului, iar brusc a trebuit să renunțam la asta pentru că trupele nu pot circula, teatrele sunt închise, e interzisă reprezentația de teatru… și-atunci, organizatorii s-au gândit la o formulă pe de o parte aniversară, iar pe de altă parte să se supună acestor rigori care ne guvernează în acest moment. Și s-a găsit formula online”, declară Ion Caramitru, în interviul realizat de Toader Păun, la Europa FM.

Cea de-a 30-a ediție a Festivalului Național de Teatru, care are loc online pe www.fnt.ro, la postul TVR și on-air în perioada 22 – 29 noiembrie 2020, conține unele dintre cele mai impresionante spectacole românești produse în ultimii 30 de ani.

Criticii de teatru Ludmila Patlanjoglu, Maria Zărnescu și Călin Ciobotari, care asigură direcția artistică, au alcătuit un program bogat în evenimente, prezentând un concept bazat aproape exclusiv pe revizitarea istoriei FNT din ultimele trei decenii. Publicul poate vedea toate producțiile gratuit.