Confidenţialitate

Iohannis participă la Inițiativa celor Trei Mări, summitul în care se decide conectarea energetică și crearea unor rute de transport între 12 țări

Președintele Klaus Iohannis participă, luni, la Summitul Inițiativei celor Trei Mări care are loc la Riga, capitala Letoniei. Este o reuniune cu o însemnătate deosebită în contextul războiului din Ucraina, în cadrul căreia se va pune accentul pe o cooperare economică mai strânsă între statele din fostul lagăr comunist, acum membre ale Uniunii Europene.

Inițiativa celor Trei Mări este o platformă care reunește 12 state din Europa Centrală și de Est, situate între Mările Baltică, Adriatică și Neagră și care își propune dezvoltarea economică a regiunii, cu accent pe interconectivitatea în trei domenii principale: transport, energie și digital.

Un accent special se va pune de data aceasta pe modalitățile în care statele membre pot ajuta Ucraina din punct de vedere economic, dar și alte două țări vecine: Republica Moldova și Georgia.

Un subiect central al reuniunii de la Riga va fi independența energetică față de Rusia.

Interesul direct al României aici, și nu doar al României, este finalizarea gazoductului BRUA, care va conecta energetic țara noastră cu Bulgaria, Ungaria și Austria, făcând posibil transportul gazului azer dinspre Marea Caspică și, bineînțeles, din Marea Neagră spre Europa Centrală.

În domeniul transporturilor, miza României este realizarea coridoarelor rutier și feroviar care vor conecta nordul și sudul Europei.

O autostradă și o linie de cale ferată care pornesc de la Marea Baltică și ajung până la Mediterană și la Marea Neagră.

Dat fiind contextul de securitate regional, implementarea celor două proiecte de transport transcende miza economică și va îmbunătăți, potrivit președintelui Iohannis, mobilitatea militară și reziliența în domeniul infrastructurii din regiune, care se dovedesc esențiale în actualul mediu de securitate european.

Foto: Administrația Prezidențială