Confidenţialitate

Iohannis, la deschiderea noului an școlar: Respectarea normelor sanitare şi vaccinarea, esenţiale

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că menţinerea şcolilor deschise cu prezenţă fizică, în contextul pandemiei de COVID, depinde de responsabilitatea fiecăruia.

Șeful statului insistă că “respectarea normelor sanitare şi vaccinarea sunt esenţiale”.

“Şi în acest an reînceperea anului şcolar are loc, din păcate, tot sub spectrul pandemiei, tocmai de aceea menţinerea şcolilor deschise cu prezenţă fizică depinde de responsabilitatea fiecăruia dintre noi, respectarea normelor sanitare şi vaccinarea fiind esenţiale”, a spus şeful statului, la ceremonia de deschidere a noului an şcolar la Liceul Tehnologic ‘Carol I’ din comuna Valea Doftanei.

Klaus Iohannis le-a mulţumit elevilor, cadrelor didactice şi părinţilor pentru eforturile semnificative făcute în toată această perioadă dificilă, generată de pandemia .

Preşedintele a subliniat, totodată, importanţa proiectului “România Educată”, arătând că investiţia în cariera didactică este un pilon important al acestuia.

“Nu este corect să cerem cadrelor didactice să se adapteze la o lume în continuă schimbare fără a le ajuta să se pregătească în acest sens. Formarea iniţială, într-o lume aflată într-o rapidă schimbare, este insuficientă. Mă bucur să observ că, din fericire, în comunitatea dumneavoastră ideea de a învăţa pe parcursul întregii vieţi a trecut de la stadiul de slogan la practică. Salut faptul că profesorii de la Liceul Tehnologic ‘Carol I’ au ocazia să participe la formări şi schimburi de experienţă cu parteneri din alte state europene. Facilitarea accesului la programe de formare a cadrelor didactice contribuie, alături de investiţiile în infrastructură şi în dotări, la creşterea calităţii educaţiei şi la o experienţă educaţională mai bună pentru elevi”, a afirmat șeful statului.

“În acest an şcolar, în care se organizează concursurile pentru ocuparea funcţiei de director în unităţile de învăţământ, îmi doresc să identificăm acele insule de excelenţă, precum este liceul dumneavoastră. Ele sunt dovada clară că ‘omul sfinţeşte locul’ şi că un management bun poate transforma o comunitate şcolară. De aceea, cred că avem o singură şansă pentru ca toate şcolile din România să se dezvolte – competiţia pe bază de meritocraţie, pe care doar un concurs pentru funcţiile de conducere organizat corect, transparent şi profesionist o poate asigura”, a insistat liderul de la Cotroceni.

“Există oportunitatea istorică de a realiza lucruri de amploare, amânate de decenii, precum dotarea laboratoarelor şcolare, măsuri concrete pentru a preveni abandonul şcolar, susţinerea învăţământului profesional dual sau digitalizarea administraţiei şcolare. Cu parteneriate solide, cu dedicare din partea cadrelor didactice, cu un management curajos şi deschis spre modernizare şi cu elevi pregătiţi pentru viitor, şcoli precum cea în care ne aflăm astăzi vor contribui în mod decisiv la construirea ‘României Educate’, o ţară în care accesul la învăţământ de calitate este asigurat tuturor”, a conchis Klaus Iohannis.