Iohannis: Guvernul va veni cu o inițiativă legislativă pentru a repara legile justiției | LIVE TEXT

Șeful statului a discutat cu premierul, miercuri, pe tema fondurilor europene alocate României, dar și pe tema legilor justiției.

La finalul întâlnirii, Klaus Iohannis a declarat că Guvernul va veni cu inițiativă legislativă pentru a repara legile justiției: “Trebuie să ducem la bun sfârșit ce am început anul trecut la referendum.”

Șeful statului a criticat PSD pentru faptul că “a încercat să pună piciorul pe justiție și să frângă independența justiției”.

Iohannis a făcut câteva precizări și în ceea ce privește negocierile care urmează să înceapă pentru ca România să primească mai multe fonduri europene. Negocierile încep pe 18 iunie.

Principalele declarații: 

Am avut o ședință de lucru. Ne-am concentrat pe două teme extrem de importante: Fonduri europene și legile justiției.

Voi detalia puțin din fiecare. Este în discuție o propunere a Comisiei pe care o găsim bună. Fondurile multianuale, MFF, vor fi discutate la pachet cu cele destinate revigorării economice, pentru creșterea rezilienței economice. Vom beneficia și noi de mai multe fonduri europene decât am avut inițial în plan, până înainte de criză.

Avem de a face cu un proiect al Comisiei Europene prin care România primește fonduri importante. Urmează negocierile. Acest proiect nu este definitiv, ci va fi negociat. Noi am analizat toate oportunitățile, vom investi banii în proiecte importante pentru România, vor primi și firmele posibilitatea de a folosi banii. Vom investi în autostrăzi, linii de cale ferată, proiecte de energie regenerabilă, vom îmbunătăți sistemele publice, vom investi în sănătate, educație. Prima etapă în care vom negocia va avea loc pe 18-19 iunie.

A doua chestiune – legile justiției. A început o discuție ciudată: În PSD și în sateliții PSD încep să-și plătească polițe. Au fost așa-numite dezvăluiri din perioada când PSD ataca justiția și legile justiției. Am reușit să oprim o parte din aceste atacuri, iaru eu am reușit să duc legile la CCR. Parlamentul, în special PNL și celelalte partide democratice, a reușit să oprească aceste modificări. Cel mai important pas a fost făcut de români, la Referendumul pentru Justiție. Oamenii au spus STOP acestei proceduri de măcelărire a legilor justiției. PSD a încercat să pună piciorul pe justiție. PSD încearcă să frângă independența justiției.

Faptul că-și plătesc polițe ține de cancan. Pentru omul de rând nu iese nimic de aici. Aceste legi trebuie reparate. Asta am discutat cu premierul. Este nevoie de hotărâre. Guvernul va veni cu inițiativă legislativă pentru a repara legile justiției. Trebuie să ducem la bun sfârșit ce am început anul trecut la referendum.

Ele sunt în funcțiune și imperfecte. Trebuie continuată procedura. În săptămânile următoare vor avea loc consultări cu specialiști din justiție, cu politicieni. Vom înainta proiecte de legi pentru reparația legilor justiției, pentru a fi în conformitate cu ce doresc românii.

Nu pot să închei fără să fac o mențiune și despre pandemie, cu care ne confruntăm. Am luat măsuri de relaxare. Atrag atenția – virusul este încă în societate. Este important să fim conștienți de noua normalitate. Încercăm să relaxăm cât putem restricțiile, dar răspunderea revine românilor.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS