Confidenţialitate

Iohannis cere reexaminarea legii prin care Parlamentul stabilește data alegerilor, nu Guvernul | AUDIO

Președintele Klaus Iohannis a transmis vineri Parlamentului o cerere de reexaminare a legii prin care forul legislativ și-a arogat competența de a stabili data alegerilor în detrimentul Guvernului.

La finalul lunii trecute, Curtea Constituțională a dat undă verde actului normativ, dar acesta nu a intrat încă în vigoare.

În cererea de reexaminare transmisă Parlamentului, președintele Klaus Iohannis arată că data alegerilor a fost deja stabilită de Guvern pentru ziua de 6 decembrie și subliniază că procesul electoral deja a început, mai ales pentru românii din diaspora.

”Amânarea datei alegerilor s-ar putea constitui într-un abuz și o vătămare a drepturilor electorale ale cetățenilor români, și în special a celor din diaspora, în privința cărora procedurile sunt deja declanșate și se află în etape avansate”, avertizează șeful statului.

Klaus Iohannis invocă în cererea de reexaminare transmisă Parlamentului Codul bunelor practici în materie electorală elaborat de Comisia de la Veneția, care stipulează că trebuie evitată modificarea legislației electorale cu mai puțin de un an înainte de data alegerilor.

Legea prin care Parlamentul și-a arogat atribuția de a stabili data alegerilor a fost adoptată, ca niciodată, într-o singură zi, pe 27 iulie, de ambele Camere ale parlamentului. Pentru că a fost contestată la Curtea Constituțională, ea nu a intrat încă în vigoare, astfel că Guvernul a stabilit data alegerilor pentru 6 decembrie.

În decizia prin care Curtea a dat undă verde actului normativ se stipulează însă că, odată cu intrarea acestei legi în vigoare, se anulează hotărârea prin care ziua de 6 decembrie a fost stabilită ca dată a alegerilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Cristian Citre