Confidenţialitate

Iohannis cere reexaminarea Legii prin care 4 iunie devine Ziua Tratatului de la Trianon

Klaus Iohannis cere Parlamentului reexaminarea Legii pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon.

În cererea sa, şeful statului spune că adoptarea legii de către deputaţi şi senatori nu a fost rezultatul unui proces de consultare şi dezbatere publică.

„Reacțiile produse la nivelul societății civile, precum și amploarea acestora au pus în evidență faptul că această lege, în forma adoptată de Parlament, nu a reprezentat rezultatul unui proces autentic și consistent de consultare și dezbatere publică. Din această perspectivă, considerăm că se impune reanalizarea Legii pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon, prin reluarea de către Parlament a întregului proces deliberativ asupra legii și inițierea unei largi analize și consultări, în care sa fie implicați specialiști, istorici, cercetători, profesori, academicieni, instituții de învățământ, instituții publice, reprezentanți ai societății civile”, a arătat șeful statului.

Legea a fost adoptată în luna iunie de deputaţi, după ce a trecut tacit prin Senat. Singurul partid care s-a opus a fost UDMR care spunea că proiectul legislativ este inutil. Preşedintele Klaus Iohannis a atacat legea la CCR, dar judecătorii nu i-au dat câştig de cauză.

Legea privind declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon prevede posibilitatea organizării, la nivel național și local, de manifestări cultural-educative și științifice consacrate conștientizării semnificației și importanței Tratatului de la Trianon.

Prin tratatul semnat în 4 iunie 1920 se recunoştea unirea din 1918 a Ardealului cu Regatul României şi se trasau noi graniţe pentru Ungaria.