Confidenţialitate

Iohannis apără organizarea parlamentarelor la 6 decembrie: Democraţia nu poate fi pusă în paranteză!

Șeful statului consideră că alegerile parlamentare trebuie organizate indiferent de actualul context epidemiologic.

“Naţiunile puternice ţin la alegeri democratice chiar şi în condiţii de criză”, a afirmat Klaus Iohannis, joi seară, la începutul şedinţei de Guvern.

Președintele a dat drept exemplu scrutinul prezidenţial desfăşurat din Statele Unite ale Americii.

“Există multe discuţii în spaţiul public despre oportunitatea organizării alegerilor în pandemie. Eu vă spun foarte clar: democraţia nu poate fi pusă în paranteză. Democraţia trebuie garantată şi democraţia se garantează prin alegeri, prin alegeri libere şi naţiunile puternice ţin la alegeri democratice, chiar şi în condiţii de criză”, a punctat şeful statului.

Klaus Iohannis a vorbit, în acest sens, despre “democraţiile consolidate”.

“Acolo să ne uităm, la democraţiile consolidate, cu tradiţii vechi, când vrem să vedem cum se gestionează alegeri pe timp de criză. În Statele Unite, alegerile au avut loc în condiţiile în care au aproape 100.000 de cazuri noi în fiecare zi şi totuşi alegerile s-au organizat şi au avut o prezenţă record”, a insistat el, subliniind că americanii au respectat, în acest context, regulile sanitare.

Mai mult, preşedintele a dat exemplul alegerilor din SUA “în noiembrie 1944, în plin război”. “Au ţinut să facă alegeri, fiindcă aşa trebuie în democraţie”, a detaliat Iohannis. Potrivit şefului statului, “aşa fac naţiunile puternice şi naţiunea română este o naţiune puternică”.

“Vom trece împreună peste această criză”, a conchis preşedintele.

Klaus Iohannis a spus că, la parlamentare, campania electorală va fi una în “condiţii foarte speciale, foarte stricte”. “Urmează votul. Vă invit, domnule prim-ministru, onoraţi membri ai Guvernului, să vă implicaţi total pentru a garanta organizarea în cele mai bune condiţii a alegerilor şi în condiţii de siguranţă sanitară”, le-a cerut preşedintele membrilor Executivului.