Iohannis: Am explicat liderilor UE că o Europă cu mai multe viteze ar putea scinda Uniunea

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Bruxelles, după reuniunea Consiliului European, că le-a explicat liderilor celor 27 de state membre că ideea unei Uniuni cu mai multe viteze nu ar fi benefică şi ar putea, “in extremis”, să ducă la o scindare a UE.

Şeful statului a explicat, la finalul reuniunii, că discuţiile nu s-au purtat pe tema viitorului UE, ci, în principal, au fost legate de Declaraţia de la Roma, care va fi semnată de statele membre pe 25 martie, când se vor sărbători 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma.

“Contrar aşteptărilor multor analişti, nu s-a discutat viitorul UE, ci s-a discutat textul care va fi cu siguranţă semnat la Roma, un text care subliniază realizările Uniunii de până acum, care arată nivelul de ambiţie pentru viitor. În ansamblu, ne dorim un text pozitiv, care ne dă curaj să continuăm în UE”, a spus Iohannis.

Preşedintele a precizat însă că au avut loc şi discuţii generale, în cadrul cărora el a reiterat poziţia România.

“Am explicat colegelor şi colegilor de ce o Europă cu mai multe viteze nu este o soluţie bună. Dimpotrivă, este o soluţie care, in extremis, ar putea chiar să ducă la scindarea Uniunii Europene”, a spus şeful statului.

Iohannis a subliniat că, în acest moment, tema principală a fost reuniunea de la Roma şi textul declaraţiei care va fi semnat, urmând ca apoi liderii UE să înceapă şi discuţiile pe tema viitorului Uniunii, care vor dura mai bine de un an.

“O să ne apucăm să discutăm scenariile lui Juncker şi vom încerca într-un an, maximum doi ani, să conturăm cum vedem noi cu toţii viitorul UE”, a spus el.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, înaintea reuniunii Consiliului European, liderilor statelor membre UE un document care precizează poziţia României cu privire la viitorul Uniunii, în care pledează pentru măsuri inclusiviste şi care să evite fragmentarea UE, iar Europa să nu facă paşi înapoi de la principiile pe baza cărora a fost construită.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS