Președintele Iohannis a discutat cu negociatorul-șef al UE pentru Brexit despre protejarea drepturilor românilor aflați în Regatul Unit

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit astăzi, la Palatul Cotroceni, cu negociatorul șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, cu care a discutat despre protejarea drepturilor românilor aflați în Regatul Unit.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că România are ca principală prioritate faptul ca prevederile Acordului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană să asigure protejarea drepturilor și intereselor cetățenilor români aflați în Regatul Unit. Astfel, aceștia ar trebui să beneficieze de drepturile deja dobândite și ulterior Brexit-ului – se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

În cadrul întâlnirii, șeful statului a exprimat aprecierea față de maniera în care Comisia Europeană cooperează cu statele membre în dosarul referitor la retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

“Președintele României a insistat asupra importanței negocierii cât mai curând posibil a acestor aspecte legate de drepturile cetățenilor Uniunii Europene aflați în Marea Britanie. De asemenea, șeful statului a precizat că este necesar să se abordeze în prima fază a negocierilor și chestiunile financiare implicate de retragerea Marii Britanii din UE”, se precizează într-un comunicat al Președinției.

Șeful statului a subliniat că este important ca cele 27 de state membre ale Uniunii să aibă aceeași poziție în negocierile privind Brexit-ul, dar și faptul că România va continua cooperarea strânsă cu Marea Britanie în domeniile de interes comun și după retragerea acesteia din Uniune.

La rândul său, Michel Barnier a prezentat stadiului pregătirilor pentru începerea negocierilor cu Regatul Unit al Marii Britanii, dar și etapele, calendarul procesului și strategia avută în vedere pentru desfășurarea negocierilor.

Negociatorul șef al Uniunii pentru Brexit a subliniat rolul important pe care România îl va avea în acest proces, ca stat care va deține Președinția Consiliului Uniunii Europene în primul semestru din 2019, perioadă în care este de așteptat să aibă loc ieșirea Marii Britanii din UE.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS