Iohannis a atacat la CCR legea care prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale

Președintele Klaus Iohannis a atacat la Curtea Constituțională legea care prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale, printre care și taxa radio-tv.

Șeful statului a declarat că așa-numita ”Legea Dragnea” încalcă mai multe articole din legea fundamentală și le-a solicitat judecătorilor să declare actul normativ ca neconstituţional în integralitate.

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis Curții Constituționale, marți, 15 noiembrie a.c., o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii privind eliminarea unor taxe şi tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative” se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Potrivit președintelui, legea ar încălca normele constituţionale referitoare la principiul separaţiei puterilor în stat şi cel al legalităţii, raporturile Parlamentului cu Guvernul, rolul Guvernului, precum şi cele care guvernează bugetul public naţional.

Klaus Iohannis mai susține că legea încalcă atât normele constituţionale, cât şi legea responsabilităţii fiscal-bugetare și legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016.

În opinia președintelui, eliminarea taxelor fac parte din prevederile prin care sunt interzise modificări majore în fiscalitate cu 6 luni înainte de alegeri, pentru că măsurile adoptate vor produce consecinţe imediate, fiind afectată execuţia în curs a bugetului de stat, nu doar a bugetului viitor.

Klaus Iohannis a precizat în sesizarea trimisă CCR că Parlamentul nu a identificat clar sursa de finanţare necesară pentru aplicarea legii având în vedere că eliminarea unor astfel de taxe înseamnă o reducere importantă a veniturilor bugetare. În plus, serviciile  publice pentru care taxele se achitau trebuie prestate în continuare.

În sesizare, președintele amintește și de situaţia TVR şi a radioului public. Klaus Iohannis a arătat că eliminarea taxei radio-TV poate afecta autonomia serviciilor publice de radio şi televiziune.

Președintele nu este de acord nici cu eliminarea timbrului de mediu, pentru că vor fi afectate programele finanţate din fonduri externe nerambursabile în lipsa unor măsuri compensatorii.

Nu în ultimul rând, Klaus Iohannis avertizează că prin această lege România riscă să depăşească ţinta de 3% de deficit.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS