Confidenţialitate

Ioana Mihăilă: România este pe o pantă descendentă a celui de al treilea val al pandemiei | AUDIO

România se află pe o pantă descendentă a celui de-al treilea val de coronavirus, spune ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă. Presiunea pe secțiile de terapie intensivă a scăzut spune ministrul, iar faptul că numărul de cazuri noi confirmate zilnic este scăzut arată că incidența scăzută este și o consecință a campaniei de vaccinare, a declarat ministrul la Piața Victoriei de la Europa FM.

”Suntem pe pantă descendentă a valului 3, nu înseamnă că am scăpat, dar că ne așteptăm ca în perioada imediat următoare să ne fie un pic mai ușor. Nu înseamnă că am scăpat. Ar fi prematur să spunem asta. E o legătură între numărul de persoane care se vaccinează și incidență. Este foarte clar că trebuie să ne vaccinăm într-o cât mai mare proporție, așa încât incidența să fie menținută scăzută”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Renunțarea la masca de protecție în spațiile deschise neaglomerate este una din  măsurile care vor putea fi adoptate de luna viitoare. Nu se va renunța la mască în zonele în care vor fi evenimente, spectacole sau întreceri sportive, explică ministrul Sănătății.

”De exemplu, purtarea măștii în spațiile deschise, neaglomerate, este o situație în care riscul de transmitere este unul redus. Și atunci, probabil, aceasta va fi una dintre primele măsuri de relaxare care vor fi propuse de Guvern. Am recomanda mai multă precauție și purtarea măștii în zonele în care se desfășoară evenimente cu mulți spectatori. La evenimentele sportive, de exemplu, chiar dacă este spațiu în aer liber, există un risc mai mare de transmitere datorită prezenței mai multor spectatori, acolo se va recomanda purtarea măștii. Sau în stațiile de autobuz, dacă sunt aglomerate”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pentru a reveni la o viață cât mai apropiată de cea pe care o cunoșteam înainte de pandemie, mai multe evenimente pilot vor avea loc în perioada următoare. La acestea pot participa persoanele vaccinate, care au test PCR negativ sau au trecut prin boală în ultimele 90 de zile.

Ministrul Sănătății mai spune că – pentru a evita folosirea unor adeverințe de vaccinare false – la evenimentele a fost încheiat și un protocol pentru cu STS pentru a putea verifica documentul de imunizare.

”Pentru aceste evenimente pilot, pentru cele culturale, de exemplu, care se vor desfășura săptămâna viitoare, la Opera Română din București, la cea din Cluj, s-a semnat deja un protocol între Ministerul Culturii și Sistemul de Telecomunicații Speciale, prin care, la intrarea la eveniment se poate verifica, printr-o aplicație, în Registrul Național de Vaccinare, existența vaccinării în antecedente a acelei persoane”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Mircea Vâlcu