Confidenţialitate

Ioana Ene Dogioiu: Autoritățile nu iau măsurile care trebuie pentru că se bazează pe cifre irelevante | AUDIO

Relaxarea restricțiilor din Capitală, în urma scăderii sub 3 la mie a ratei de infectare cu noul coronavirus a devenit subiect de dispută între autorități.

Chiar în timp ce Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență decidea ridicarea parțială a restricțiilor, ministrul Sănătății cerea, printr-o scrisoare, ca acestea să fie menținute.

Relaxarea e riscantă, argumenta Vlad Voiculescu, și ar putea duce la apariția unui nou val de infecții, în contextul confirmării unor cazuri cu o tulpină a Sars Cov 2 mult mai contagioasă.

Trăim un moment de haos, iar autoritățile nu sunt în stare să ia măsurile care trebuie pentru că se bazează pe cifre irelevante, apreciază jurnalista Ioana Ene Dogioiu, care subliniază că, paradoxal, atât factorii decizionali locali cât și ministrul Sănătății au dreptate:

”Comitetul pentru Situații de Urgență București trebuie să respecte niște hotărâri de Guvern. Cifrele au scăzut, așa arată hârtiile. De partea cealaltă, ministrul Sănătății are absolut toate motivele din lume să se îndoiască, nu de autenticitatea cifrelor, ci de relevanța lor. Se testează infim, sistemul de raportare este haotic, din noiembrie încoace el a suferit niște modificări care fac ca multe cazuri să fie nealocate. Nu se fac anchete epidemiologice. În momentul acesta eu nu cred că ceea ce noi vedem este relevant. Ca dovadă, nu ai cum la o asemenea scădere a cazurilor să nu ai de asemenea o scădere semnificativă și a cazurilor la ATI. Ori, ele rămân în jur de 1.000, o mie și, în general”, spune jurnalista Ioana Ene Dogioiu.

Însă ministrul Sănatății ar trebui să facă mai mult decât să trimită o scrisoare în care să ceară  nerespectarea unei hotrâri de guvern, spune realizatoarea emisiunii Piața Victoriei:

”În momentul în care realizează că are o problemă cu cifrele, să facă în așa fel încât cifrele să devină relevante. Și, pe cifre relevante să se poată lua decizii corecte. Ministrul Sănătății, să mă ierte Dumnezeu, este ministru de o lună de zile”, subliniază realizatoarea emisiunii Piața Victoriei.

În opinia Ioanei Ene Dogioiu, numărul de cazuri de Covid raportat oficial poate fi comparat cu vârful unui iceberg. Mai ales în contextul apariției unor noi tulpini, mai contagioase, autoritățile trebuie să ia măsuri ferme.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Adriana Sârbu