Investiție de 1.8 milioane lei pentru integrarea pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități din București și Ilfov

Proiectul, în valoare de 1,8 milioane de lei, este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, ‘Investește în oameni!’, Domeniul Major de Intervenție 6.1 ‘Dezvoltarea economiei sociale’.

Asociația Eduteco și Confederația Națională a Persoanelor cu Dizabilități din Grecia au lansat marţi proiectul ‘E.S.P.R.I.T. – Structuri ale Economiei Sociale de Promovare a Incluziunii pentru Toți’.

‘Prin intermediul proiectului E.S.P.R.I.T., ne propunem să rezolvăm nevoile stringente ale persoanelor vulnerabile prin intermediul instruirii și consilierii acestora pentru dobândirea de abilități și competențe necesare integrării și menținerii pe piața muncii. Un sprijin foarte important pentru îndeplinirea obiectivelor proiectului va fi know-how-ul partenerilor din Grecia care au o experiență de 25 de ani în lucrul cu persoanele cu dizabilități, fiind și co-partener național al statului elen’, declară Teodora SARCHIZ, asistent proiect E.S.P.R.I.T.

Cele trei structuri de economie socială (SES) nou înființate în proiect, o premieră pentru piața din România, vor acoperi următoarele domenii:

  • Dezvoltarea accesibilității la mediul online pentru persoanele cu dizabilități;
  • Inserția pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități;
  • Dezvoltarea activităților de accesibilitate și design universal în mai multe sectoare (transport, construcții, mediu, educație etc).

Grupul țintă al proiectului ‘E.S.P.R.I.T. – Structuri ale Economiei Sociale de Promovare a Incluziunii pentru Toți’ este format din 45 persoane vulnerabile, expuse situațiilor de excludere și marginalizare socială, cu dificultăți semnificative în integrarea și menținerea pe piața muncii. În acest sens, obiectivul principal al proiectului este crearea a 3 structuri de economie socială (una în mediul urban și două în mediul rural) în beneficiul grupurilor vulnerabile – în principal persoane cu dizabilități – care să conducă la integrarea socio-profesională a 13 persoane din regiunea București-Ilfov.

Proiectul ‘E.S.P.R.I.T. – Structuri ale Economiei Sociale de Promovare a Incluziunii pentru Toți’, în valoare de 1,8 milioane de lei, este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, ‘Investește în oameni!’, Domeniul Major de Intervenție 6.1 ‘Dezvoltarea economiei sociale’.

Acesta urmează să fie implementat până în octombrie 2015.

Persoanele cu dizabilități în România

În România, trăiesc peste 650.000 de persoane cu dizabilități cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, dintre care doar 12,7% sunt încadrate în muncă.