Învestirea preşedinţilor americani, fast şi milioane de dolari

Donald Trump a reuşit să strângă din donaţii o sumă record de 90 de milioane de dolari pentru a acoperi costurile învestirii sale la Casa Albă.

Barack Obama a plătit doar 97,5 milioane de dolari pentru ambele ceremonii de învestire, care au avut loc în 2009 şi, respectiv, 2013 în Washington D.C.

Printre marile companii care au donat sume uriaşe de bani pentru a susţine ceremonia de învestire se numără gigantul Chevron, de unde a plecat jumătate de milion de dolari pentru ceremonia lui Donald Trump.

Donaţii importante pentru ceremonia de învestire au venit şi de la Boeing, Sheldon şi Miriam Adelson, giganţi din industria jocurilor de noroc a Statelor Unite.

Anterior, George W. Bush a cheltuit 30 de milioane de dolari pentru prima învestire prezidenţială din 2001 şi 42,3 milioane de dolari pentru a acoperi costurile ceremoniei de la Washington D.C. Bill Clinton a cheltuit chiar mai puţin pentru cele două ceremonii de învestire, 27,5 milioane de dolari pentru ceremonia din 1993 şi 29 de milioane de dolari pentru învestirea din 1997.

Costul acestor ceremonii de învestire era mult mai redus în anii ’70, Richard Nixon cheltuind 4 milioane de dolari în 1973, în vreme ce democratul Jimmy Carter s-a arătat ceva mai cumpătat şi a cheltuit doar 3,5 milioane de dolari pemntru singura sa ceremonie de la Washington D.C.

Autorităţile americane au anunţat deja măsuri de securitate suplimentare pentru ceremonia de învestire, iar câteva zeci de mii de poliţişti şi trupe ale Gărzii Naţionale vor fi desfăşurate în Washington D.C.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS