Confidenţialitate

Învăţământul modern, privilegiul celor puţini

reportaj de Florentina Mihăiţă

În România poţi studia într-un sistem modern. Poţi dacă îţi permiţi. În zilele noastre “ai carte” la standarde occidentale doar dacă “ai parte” de părinţi bogaţi.

Dacă în urmă cu 3 ani, în școlile particulare din România învățau 60.000 de elevi, în prezent numărul lor a ajuns la 100.000.

Cel mai mare succes îl au școlile cu predare într-o limbă străină. Primele de acest fel au apărut în România în anii 90, odată cu sosirea unor oameni de afaceri și investitori din alte ţări, care s-au mutat aici cu familia.

Încântați la început că cei mici vor învăţa perfect o limbă străină chiar de la persoane care vorbesc nativ acea limbă, şi românii înstăriţi şi-au înscris copiii la astfel de şcoli. Treptat, modalităţile inedite de predare şi disciplinele studiate în astfel de instituții i-au convins și pe alți părinți să opteze pentru școlile private. Dar sunt și mulți care le aleg orbește, doar pentru că e o chestiune de orgoliu: ai o anumită situaţie financiară, nu îţi poţi înscrie copilul la o şcoală de stat.

[soundcloud width=”500″ height=”100″ id=”https://soundcloud.com/europafmromania/invatamantul-modern-privilegiul-celor-putini”]