Inundații în Moldova. Doi oameni au murit în Bacău și Vrancea, după ce au fost luați de viitură

Doi oameni și-au pierdut viața, în Bacău și Vrancea, după ce au fost luați de viitură. Peste 200 de persoane din 7 județe au fost evacuați din cauza inundațiilor. Viiturile au afectat mai multe drumuri naționale și județene.

În Vrancea, drumul care face legătura între Capitală și Moldova este blocat încă din noaptea de joi spre vineri, de la ora 3. DN2 – E85 este blocat pe o porțiune de o jumătate de km între Domnești și Adjud, după ce râul Trotuș a ieșit din matcă. Râul curge la propriu pe șoseaua europeană, iar în stânga și în dreapta acesteia culturile de grâu, porumb și floarea-soarelui sunt sub ape. Trotușul e în continuare sub cod roșu de inundații.

La Tișița sunt filtre de poliție, care nu lasă nici o mașină care circulă spre Moldova să ajungă în zona Adjud.

Filtre sunt și la Adjud, dar au existat și șoferi care nu au respectat indicațiile echipajelor de poliție și au trecut prin apă. Aceștia au rămas fără permis de conducere pentru 30 de zile. Oamenii sunt îndrumați pe rute ocolitoare, dar câteva zeci de persoane așteaptă retragerea apelor.

La Adjudu Vechi, în zona în care Toturșul s-a revărsat, a căzut o cantitate record de precipitații, peste 130 de litri pe metrul pătrat într-un interval de timp foarte scurt, de numai o oră și jumătate.

Probleme sunt însă și în alte localități din Vrancea. În urma ploilor și revărsărilor de ape, sunt, conform ultimei situații pe care o au autoritățile, peste 170 de gospodării din 11 comune afectate de inundații.

Alte două județe grav afectate de ploile torențiale din ultimele două zile sunt Bacău și Neamț. 

Jumătate din localităţile judeţului Bacău sunt afectate de precipitaţiile abundente. Aproape 100 de persoane printre care 19 copii, au fost deja evacuate din locuinţe.  În localitatea Helegiu, din judeţul Bacău, un bărbat şi-a pierdut viaţa, după ce a fost luat de o viitură. Oamenii au fost evacuaţi cu utilajele din casele inundate. În gospodării, apa măsura peste un metru. În continuare apele Tazlăului sunt în creştere şi ameninţă mai multe localităţi. Patru drumuri din judeţul Bacău au fost complet închise, iar pe 3 drumuri circulaţia este îngreunată.

Şi la Slănic Moldova peste 50 de gospodării au fost inundate. Potrivit autorităţilor, au rămas fără curent electric peste opt mii de case. Iar în comuna Zemeş, pentru că apa a ajuns la nivelul conductelor, a fost oprită şi alimentarea cu gaze naturale.

Şi în judeţul Neamţ, 64 de persoane au fost evacuate din localităţile Straja, Tarcău şi Hangu, iar o altă persoană izolată de ape a fost salvată.

Două şcoli au fost închise, iar unele drumuri sunt impracticabile. 25 de localităţi au fost afectate de fenomenele meteorologice. Situaţia cea mai gravă rămâne în comuna Dămuc, unde drumul judeţean 127 A a fost rupt de apele unui parau.  Afectat este şi drumul judeţean 155 F Bicaz – Izvorul Muntelui .

Și transportul feroviar în județele Vrancea, Bacău și Covasna a fost afectat. Zece trenuri din regiunea Moldovei au fost anulate din cauza închiderii circulaţiei între Adjud şi Pufeşti , județul Vrancea. Multe garnituri circulă pe rute ocolitoare. Echipe de muncitori încearcă să refacă legătura, spune directoarea de comunicare a CFR Călători, Oana Brânzan.

Până la ora 20.00 este COD PORTOCALIU de ploi în județele Neamț, Bacău, Vaslui și Vrancea.

Se menține, tot până la ora 20.00 codul GALBEN de ploi în alte 10 județe: Suceava, Botoșani, Harghita, Iași, Covasna, Galați, Argeș, Dâmbovița, Prahova și Buzău. La munte, ar putea cădea chiar și 100 de litri pe metru pătrat.

Și tot până vineri seară este în vigoare un COD ROȘU de inundaţii pentru mai multe râuri din judeţele Neamţ, Suceava, Harghita, Covasna, Bacău şi Vrancea.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS