Confidenţialitate

Inundații devastatoare la Arad. Ministrul Mediului merge în zonele afectate | AUDIO+VIDEO

Un bărbat de 74 de ani a decedat după ce a fost luat de viitură, zeci de case au fost inundate și mai multe drumuri distruse în urma inundațiilor devastatoare din comuna Brazii, județul Arad. Astăzi se lucrează la restabilirea utilităților publice, printre care alimentare cu energie electrica și apă din rețeaua comunei.

Comuna Brazii se află in zona de deal și munte din estul județului Arad, iar o ploaie torențială a adus de pe versanți o viitură cu efecte dezastruoase, care a revărsat 3 văi și a adus cu ea lemne și copaci din pădure.

“Foarte urât, locuințe afectate, mașini distruse, porți luate, bucăți din casă, unele locuințe chiar bucată din casă smulsă, anexe luate, mașini, TIR, tractoare mari, vreo 3 km de drum comunal, distrus 100%. Cratere de 3 metri are în el. Pur și simplu, lipsă drumuri, nu mai știi unde e valea, unde este drumul” spune primarul comunei Brazii, Nicușor Vasile Vesa

Autoritățile caută soluții pentru a-i ajuta pe localnici.

“Ca și pagube materiale, undeva la 50 de gospodării afectate, cu 5 afectări grave, deci case afectate iremediabil drumul care leagă aceste localități de centrul comunei, care a fost compromis in totalitate. O să constituim o comisie prin Comitetul Județean pentru Situații de Urgență” anunță prefectul județului Arad, Toth Csaba

Un bărbat, care a fost luat de viitură din gospodărie, a fost găsit decedat pe un câmp, la 5 km de casă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Opt oameni au fost salvați în situații extreme. Patru dintre ei urcaseră în podurile caselor, iar alți patru se aflau într-un autoturism surprins de viitură pe DJ 708 între Gurahonț si Buceava-Șoimuș. Se estimează că, în total, 150 de persoane au avut de suferit din cauza inundațiilor.

Este o situație fără precedent in zonă, spune și președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca.

“O catastrofă de asemenea amploare nu a mai fost consemnată niciodată in această zonă. Am constituit celulă de criză la nivelul Consiliului Județean. Suntem intr-un moment in care nu este suficient să transmitem păreri de rău, de aceea vă rog să vă implicați fiecare, după posibilități, ca să atenuăm pierderile grele ale acestor arădeni de-ai noștri din zonă”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pentru că unele drumuri au fost rupte, iar apa era mare, primii salvatori care au ajuns la fața locului au mers pe jos, cu ajutorul cordelinei, prin apă până la piept, ca să ajungă la localnicii izolați. 33 de pompieri au intervenit in zonă pentru a ajuta localnicii. Alți salvatori au rămas peste noapte pentru a ajuta localnicii

La fața locului, alături de pompieri și autoritățile locale, au intervenit jandarmii, polițiștii, reprezentanții Apelor Române Crișuri sau Crucea Roșie, iar pentru zona afectată, autoritățile vor cere ajutor de la Guvern.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a ajuns în comuna Brazii pentru a evalua pagubele.

Foto, video: ISU Arad