Confidenţialitate

Discretă întrevedere ruso-americană, la Geneva

Moscova şi Washingtonul continuă, la Geneva, dialogul strategic început de preşedinţii Vladimir Putin şi Joe Biden în iunie, pentru a încerca să stabilizeze o relaţie foarte degradată, relatează France Presse.

Desfăşurată cu uşile închise şi fără prezenţa presei, o reuniune a început la primele ore ale zilei de miercuri.

Se aşteaptă ca discuţiile dintre delegaţiile conduse de diplomata Wendy Sherman, numărul 2 în Departamentul de Stat al SUA, şi de ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov, din partea Rusiei, să dureze aproape toată ziua.

Reprezentanţa SUA la Geneva a difuzat două imagini cu şefii de delegaţie în faţa steagurilor celor două ţări.

Atât ruşii, cât şi americanii şi-au temperat aşteptările şi nu sunt prevăzute rezultate spectaculoase de la această a doua întâlnire, care se va concentra pe probleme spinoase legate de controlul armamentului.

“Prin acest dialog, încercăm să punem bazele unor viitoare măsuri de control al armelor şi de reducere a riscurilor”, a explicat Departamentul de Stat în anunţul întâlnirii.

Serghei Riabkov s-a arătat interesat dacă americanii ”sunt serioşi în dorinţa lor de a stabili un dialog concentrat şi energic privind stabilitatea strategică”, dar, a avertizat: ”Nu aş ridica ştacheta aşteptărilor prea sus”.

Discuțiile au loc pe fondul unor tensiuni pe mai multe fronturi între cele două naţiuni, Statele Unite ameninţând cu sancțiuni dacă Rusia nu va înceta un val de atacuri cibernetice despre care oficialii americani spun că provin în mare parte de pe teritoriul său.

Rusia neagă orice responsabilitate, însă Putin a lăudat eforturile administraţiei Biden de a face relaţiile mai previzibile.

Marţi, liderul de la Casa Albă l-a atacat fără menajamente pe omologul său într-un discurs adresat serviciilor de informaţii, acuzând Rusia că a încercat din nou să influenţeze alegerile din SUA, aşa cum a făcut-o şi în 2016.

Preşedintele rus ”are o problemă reală, este şeful unei economii care are arme nucleare şi puţuri de petrol şi nimic altceva”, a declarat Joe Biden, adăugând: ”Acest lucru îl face şi mai periculos în opinia mea”.

La summitul lor istoric din 16 iunie, președinții SUA și Rusiei, deţinătoarele celor mai mari două arsenale nucleare din lume, au subliniat necesitatea de a vorbi unul cu celălalt, amintind că Moscova şi Washingtonul, chiar şi în perioada de vârf a Războiului Rece, discutau între ele pentru a evita ce era mai rău.