Întrebarea dimineţii: Pentru sau împotriva acordării permisului auto de la 16 ani?

Un deputat propune o lege prin care tinerii care au împlinit 16 ani să poată să conducă maşini cu o capacitate cilindrică de până la 1000 de centimetri cubi.

Dacă proiectul va fi votat, atunci doritorii ar putea să circule în primul an numai însoţiţi de un şofer cu experienţă, iar viteza maximă admisă în afara localităţii nu trebuie să depăşească 70 de kilometri pe oră.

În momentul de faţă, tinerii care au împlinit 16 ani au voie să conducă după ce obţin bineînţeles un permis, mopede, motociclete cu o capacitate cilindrică mică şi maşini care merg cu cel mult 45km/h. Deputatul Petru Movilă crede însă că e loc şi de mai mult.

“Legalizarea acestei proceduri, cu responsabilitatea corespunzătoare, ar fi un lucru normal pentru România”, afirmă Petru Movilă.

Aşa că propune adoptarea sistemului american. La 16 ani eşti testat şi primeşti permisul de conducere. Ai voie să circuli numai cu un adult care are cel puţin 5 ani vechime în trafic, iar maşina la volanul căreia te urci nu trebuie să aibă mai mult de 1000 de centimetri cubi.