Confidenţialitate

Între 3 și 10 ani după gratii – pedeapsă pentru practici împotriva romilor

Legea care definește aceste manifestări și prevede sancțiuni pentru cei care le practică a fost promovată de președintele Klaus Iohannis.

“Antițigănismul” este definit acum prin lege drept “percepția referitoare la romi, exprimată că ură împotriva acestora”.

Atitudinea anti-romă cuprinde manifestările de ura, verbale sau fizice îndreptate împotriva romilor ori a proprietăţilor acestora, împotriva liderilor comunităţii, lăcăşurilor de cult, tradiţiilor şi limbii români.

Între un an și 5 ani de închisoare riscă cei care distribuie știri, informații ori materiale antițigăniste. Promovarea în public a unor idei sau doctrine bazate pe ura la adresa  romilor va fi sancționată cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi.

O pedeapsă similară se aplică  în cazul confecționării, vânzării, răspândirii și utilizării în public a simbolurilor antițigăniste – insigne, drapele, embleme, saluturi, uniforme. Excepție fac acțiunile săvârșite în interesul artei, cercetării ori educației .

Constituirea unei organizații cu caracter antițigănist, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup este considerată infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani.

Cei care anunță autoritățile despre existența unei astfel de organizații  nu vor fi pedepsiți iar dacă membrii unui astfel de grup colaborează cu anchetatorii vor avea  pedepse reduse la jumătate.