Confidenţialitate

Interviu cu ES Rahul Shrivastava, Ambasadorul Indiei: ”România a fost a doua țară din Uniunea Europeană care a acordat ajutor Indiei în criza Covid” | AUDIO

Ambasadorul Indiei la București, ES Rahul Shrivastava, a declarat în exclusivitate pentru Radio Europa FM că este recunoscător României pentru ajutorul acordat țării sale, care trece în prezent prin momente deosebit de dificile din cauza pandemiei. Excelența Sa a subliniat că România a fost a doua țară din Uniunea Europeană care a acordat ajutor Indiei în criza Covid. Este vorba despre 80 de concentratoare de oxigen și tuburi de oxigen pentru spitale, care au fost trimise cu un avion militar la New Delhi.

Rata infectării din India depășește 400.000 de persoane zilnic, iar sistemul sanitar este în pragul colapsului din cauza lipsei de oxigen.

Rep: Ce s-a întâmplat în India? De ce este situația sanitară atât de gravă în India?

ES Rahul Shrivastava: Situația ne-a luat prin surprindere pentru că acum ceva timp, în decembrie, numărul de cazuri de infectare a fost foarte scăzut. Dar sunt mai multe motive pentru acest lucru, unul fiind cel de al doilea val (al pandemiei) care a avut loc în țara mea dar și în alte țări. Un alt motiv este că atunci când primul val a lovit India a fost un altfel de virus. Al doilea val care a lovit India este cu un alt tip de virus, care este mai puternic (decât primul), de aceea s-a răspândit foarte rapid. Așa că, am devenit un pic prea mulțumiți, am crezut că s-a terminat cu Covidul în India, așa că oamenii au devenit un pic neglijenți așa că acesta este poate unul dintre motivele pentru care a crescut rata de infectare.

Rep: Veți cere ajutor în continuare comunității internaționale? Zilele acestea are loc summitul UE-India. Cum va acționa guvernul dumneavoastră?

ES Rahul Shrivastava: Sunt deja câteva țări, inclusiv România, care au oferit echipament medical, pentru că atunci când acest al doilea val a lovit India, în afară de faptul că spitalele erau pregătite, pentru că a fost un număr foarte mare de cazuri, au fost probleme în obținerea de ventilatoare de respirat pentru oameni, dar am reușit să rezolvăm această problemă. Dar, cel mai important, nu aveam oxigen, concentratoare de oxigen, Remdesivir, compania care produce Remdesivir avea programată producția abia la toamnă, producția era întârziată. Așa că multe țări au sărit în ajutor și România a fost printre primele țări care au sărit în ajutor, a oferit concentratoare de oxigen, cilindri de oxigen, care au fost un ajutor vital, alte țări din UE trimit ajutoare, echipamente medicale și medicamente, Marea Britanie, Statele Unite și alte țări din Asia, cum ar fi Singapore, sau din orientul Mijlociu. Multe organizații, sau persoane, inclusiv din România, au trimis ajutoare, concentratoare de oxigen, medicamente, ajută, de asemenea. Dar mai avem multe lipsuri. Sperăm că al doilea val se va reduce din intensitate și vom fi mult mai bine echipați.

Rep: Sunt deja organizații umanitare românești care acționează în India?

ES Rahul Shrivastava: Nu știu despre acest lucru, dar pot spune că ambasada României în India și doamna ambasador sunt foarte activi. Când primul transport de echipament a fost trimis (din România) cu un avion militar, doamna ambasador a fost foarte implicată și s-a asigurat că lucrurile au decurs bine.

Rep: Știți dacă sunt cetățeni români afectați de Covid în India, în momentul de față?

ES Rahul Shrivastava: Nu, nu știu, dar știu că în ambasada României (din New Delhi) unii diplomați au suferit de Covid, dar situația este mai bună acum pentru că atunci când s-a impus carantina, ambasadorul României a avut și mai multe probleme pentru că unii angajați ai ambasadei s-au îmbolnăvit, dar lucrurile sunt mai bine acum.

Rep:   Turiști?

ES Rahul Shrivastava: Nu, nu sunt turiști români în India acum. Sunt oameni de afaceri care stau de mult timp acolo, dar nu cunosc cazuri.

Rep: Ce știți despre muncitorii indieni din România? Recent, au fost unele cazuri de infectare cu Covid…

ES Rahul Shrivastava: Ținem legătura cu ei, este un grup de muncitori care a venit în aprilie, din 35 de muncitori, inițial toți au fost negativi, dar la a doua testare 15-16 au fost depistați pozitiv și sunt în două spitale din Ilfov, consulatul nostru este în legătură cu ei.

Rep: Sunt bine?

ES Rahul Shrivastava: Sunt bolnavi, dar nu este niciunul la ATI și sper să își revină rapid. Oricum, erau izolați și astfel nu s-a răspândit boala în afara grupului.

Rep: Și vor mai veni lucrători indieni în România sau s-a oprit activitatea?

ES Rahul Shrivastava: Nu, muncitorii vin în continuare pentru că România cere acest lucru, nu se poate opri producția, nu se poate opri construcția, dar trebuiesc luate măsurile de siguranță, trebuie respectat protocolul. Cred că de săptămâna trecută au fost introduse restricții mai dure la călătoria din India în România.

Rep: Țineți legătura cu oficialii români din sănătate în această privință?

ES Rahul Shrivastava: Da, ținem legătura și cu Ministerul de Externe și cu Ministerul Sănătății pentru că sunt multe lucruri care trebuiesc rezolvate, cum ar fi importul de oxigen lichid și medicamente din România. Am ținut legătura cu președintele Agenției Medicamentelor din România pentru achiziționarea de dispozitive medicale și a fost de mare ajutor cu informații despre firmele din România care pot exporta, în același timp, sunt persoane particulate sau ONG-uri din România care vor să trimită ajutoare, să ajute prieteni sau rude din India, nu în termeni comerciali.

Rep: India este cel mai mare producător de vaccinuri din lume și presa internațională scrie că India a rămas fără vaccinuri. Cum este posibil?

ES Rahul Shrivastava: Nu este adevărat. India este o țară uriașă cu 1,2 miliarde de locuitori, adică de o dată și jumătate mai mare decât Europa. În privința vaccinării populației, suntem foarte avansați. Datele de ieri (n.red joi) arătau că au fost vaccinați 160 de milioane de oameni, nu este o cifră mică, iar rata vaccinării este cea mai rapidă din lume. Chiar dacă India este cel mai mare producător de vaccinuri de lume, nu înseamnă că toată populația va fi vaccinată imediat pentru că este și sistemul de livrare al vaccinurilor, și în România, de asemenea, aveți mai multe vaccinuri decât puteți folosi pentru vaccinarea oamenilor.

Rep: Se opun oamenii vaccinării, așa cum se întâmplă uneori în România?

ES Rahul Shrivastava: Nu atât de mult, în India. Nu sunt oameni care se opun. Oamenii vor să se vaccineze. Poate sunt cazuri individuale…

Rep: Din motive religioase, poate?

ES Rahul Shrivastava: Nu, nu există, oamenii vor să se vaccineze, și vă pot spune de la rudele mele că vor asta.

Rep: Cum va schimba această pandemie stilul de viață în India?

ES Rahul Shrivastava: Ceva trebuie să se schimbe, nu doar în India. În întreaga lume trebuie să ne gândim la anumite lucruri. În primul rând, amenințarea la adresa umanității a trecut de la războaie la amenințări ca acestea pentru că nu ne-am gândit că un lucru invizibil va destabiliza în acest fel întreaga lume. Covid ne-a învățat să găsim soluții la probleme, din izolare. Trebuie să găsim o soluție globală pentru a rezolva probleme globale.

Rep: Care este impactul asupra economiei Indiei a crizei Covid?

ES Rahul Shrivastava: Primul val a avut un impact pentru că au fost unele întreruperi în economie, am avut carantină, micile afaceri s-au închis, dar India și-a revenit și sunt predicții despre o creștere economică de 13% în acest an. Pentru că ne confruntăm cu al doilea val, guvernul a luat măsuri, dar pentru că India este o economie cu o creștere rapidă, cred că după acest al doilea val ne vom reveni. 

Rep: Ați fost vaccinat aici, în România?

ES Rahul Shrivastava: Da, am primit cea de a doua doză acum 2-3 săptămâni. Sper să am imunitate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Emil Neacșu