Confidenţialitate

Interpol: Criminalitatea globală s-a adaptat la pandemie

În cazul în care va fi dezvoltat un vaccin împotriva COVID-19, infractorii vor încerca probabil să exploateze volumul mare de cerere, inundând pieţele cu medicamente contrafăcute, a avertizat directorul Interpol.

Jurgen Stock a atenţionat, într-un interviu, asupra unei creşteri semnificative a comerţului ilegal cu produse medicale contrafăcute, odată ce va apărea la orizont un vaccin sau un tratament anticoronavirus, notează Agerpres.

Ca indiciu a ceea ce s-ar putea întâmpla, deja au apărut pe pieţe echipamente de protecţie personală necertificate, inclusiv măşti faciale, sau produse contrafăcute destinate dezinfectării mâinilor, a explicat directorul Interpol.

“Va veni un nou mare val, un val global, imediat ce se va profila un vaccin”, a spus Jurgen Stock.

Rețelele criminale care operează pe plan global s-au adaptat rapid la pandemie, în sensul că “exploatează noile temeri şi preocupări ale oamenilor şi trebuie să-şi reprofileze activităţile criminale”, a punctat directorul Interpol.

Jurgen Stock a atras atenţia între altele asupra problemei eliminării deşeurilor spitaliceşti. “Constatăm o creştere a tentativelor unor grupuri de crimă organizată din Asia de a pătrunde pe această piaţă”, a menţionat Stock, anticipând că acest lucru se va întâmpla în scurt timp şi în alte părţi.

Potrivit lui, infractorii vor încerca să profite de pandemie şi să-i înşele pe vârstnici dându-se drept rude care au nevoie de bani şi că vor creşte de asemenea nivelurile de criminalitate informatică, în contextul în care foarte mulţi oameni lucrează de acasă.

În general, pandemia ar putea da un impuls pe termen lung criminalităţii pe plan global, în condiţiile în care unii dintre cei rămaşi fără mijloace de trai ar putea recurge la infracţiuni, a subliniat directorul Interpol.

“Oamenii vor căuta surse de venit noi, cu caracter ilegal”, a anticipat el.