Alimentaţia şi imunitatea: Întăritoare pentru sistemul imunitar

Pentru a face faţă sezonului rece, dar mai ales perioadei sărbătorilor de iarnă, când există mai multe tentaţii decât în mod obişnuit, ne gândim să luăm ceva întăritoare pentru sistemul imunitar. Nu doar că sunt la modă, însă sunt foarte utile.

Imunitatea şi rezistenţa la boli presupun în primul rând neutralizarea radicalilor liberi, acei produşi care rezultă fie din metabolismul propriu organismului, fie aduşi din exterior de către factorii nocivi.

Pentru a înţelege mai bine sistemul imunitar şi cum îl putem ajuta, e bine de ştiut că trei sferturi din sistemul imunitar se afla la nivelul intestinului.Intestinul nu e doar un tub prin care circulă alimentele, ci are o structură complexă, cu mai multe straturi şi tipuri de celule, inclusiv ţesuturi limfoide cu rol imunitar.

În plus, tubul digestiv gazduieste un întreg univers de bacterii prietenoase, care formează flora intestinală, un “gardian” al sănătăţii, care împiedică bacteriile patogene să se instaleze şi să se multiplice în intestin.

Pentru o flora intestinală echilibrată, consumă zilnic iaurturi, de preferinta probiotice. Iaurturile probiotice conţin, pe lângă bacteriile obişnuite care fermentează laptele, şi alte specii bacteriene benefice pentru floră. În plus, iaurtul ne aduce mulţi nutrienţi esenţiali şi are puţine calorii.

Vitamintele de care avem nevoie pot fi procurate şi ele direct din alimente.

Vitamina A poate fi obţinută din lapte şi ficat. Ficatul este, la orice animal, depozitul de vitamina A al organismului, deci este un aliment benefic pentru creşterea imunităţii.

Avem şi alternativa variantei vegetale a vitaminei A, care se regăseşte în toate fructele şi legumele cu beta-caroten, care au culoare portocalie, verde, roşie şi care pot fi consumate, în primul rând, proaspete.

Vitamina E antioxidantă se gaseşte în seminţe şi în uleiuri, dar şi în peştele gras. Peştele gras conţine şi acizi esenţiali Omega 3, care nu pot fi sintetizaţi în organism şi trebuie aduşi prin alimentaţie.

De sărbători, Danone şi Europa FM te invită la concursul care te ajută să afli profilul petrecăreţului care ţi se potriveşte. Detalii cu un click aici!