Confidenţialitate

Întâlnirea Biden-Putin, într-un moment în care relațiile SUA-Rusia s-au răcit considerabil

Întâlnirea are loc în contextul Statele Unite acuză Rusia că se înarmează excesiv, inclusiv nuclear, intervine prin tot felul de atacuri în treburile altor țări și nu respectă drepturile fundamentaleale omului.

Între timp, Statele Unite și Rusia s-au retras din Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară de Acţiune, acuzându-se reciproc de încalcarea prevederilor tratatului.

De asemenea, cele două puteri s-au retras și din tratatul “Cer deschis”, tratat care permitea observarea acțiunilor semnatarilor cu avioane neînarmate.

Așa că un nou acord nuclear va fi pe agenda discuțiilor, spun oficiali americani.

Președintele Stateleor Unite, Joe Biden, crede că e nevoie măcar de o minică colaborare cu Rusia, acolo unde e în interesul întregii lumi.

“Voi fi direct cu președintele Putin. Sunt domenii în care putem coopera, dacă și el vrea. Dacă nu va dori să coopereze și va acționa așa cum a făcut în trecut, în chestiuni privind securitatea cibernetică și nu numai, atunci vom răspunde. Vom răspunde oricum. Ar trebui să decidem unde este în interesul întregii lumi să colaborăm”, a spus Biden.

Recent, președintele american l-a numit pe omologul rus “criminal”.

Putin a mărturisit între timp că asta nu va afecta întâlnirea de acum. Acum, Biden a revenit spunând despre liderul de la Moscova:

“M-am mai întâlnit cu el. Este strălucit, este un tip dur. Și am descoperit că îi place să fie un adversary redutabil”.

De partea cealaltă, Rusia vrea să transmită clar că nu permite NATO să se apropie și mai mult de granițele sale.