Întâlnire a Grupului de la Vișegrad pe tema crizei refugiaților

Parlamentul European a aprobat propunerile Comsiei Europene privind gestionarea crizei refugiaţilor, inclusiv repartizarea a 160.000 de imigranţi între statele membre ale blocului comunitar.

Euro-parlamentarii români au exprimat 15 opţiuni “pentru”, două “împotrivă” şi 8 abţineri. De asemenea, alţi 7 eurodeputaţi români nu au votat.
Cehia găzduieşte o nouă reuniune regională pe tema crizei imigranţilor. Şeful diplomaţiei de la Praga îi aşteaptă pe omologii săi de la Bratislava, Budapesta, Varşovia şi Berlin.

Aceste state se opun cotelor obligatorii de găzduire a refugiaţilor.
Miniștrii de externe din Grupul de la Vișegrad se vor întâlni astăzi la Praga cu omologii lor german și luxemburghez într-un nouă reuniune pe tema imigranților. Țările grupului de la Vișegrad s-au opus cotelor de repartizare a imigranților propuse de Comisia Europeană. Reprezentanții acestora sunt de părere că  problema crizei transfugilor trebuie rezolvată la rădăcina acesteia, iar spațiul Schengen trebuie protejat prin lupta împotriva traficului de imigranți.

Mai mult, Ungaria ar putea mobiliza armata la granițe, după ce  ministrul ungar de Interne a propus declararea stării de urgență ca urmare a numărului ridicat de imigranți care trec și acum frontiera din Serbia. Ungaria a decis să nu mai amenajeze zone de tranzit pentru refugiați, ci vor fi create oficii unde se vor primi cererile de azil.

De cealaltă parte, Germania mizează pe integrarea a milioane de imigranți pentru a acoperi deficitul de muncă, a declarat Ministrul German al Economiei. Numărul acestora pe teritoriul german ar ptuea ajunge la 800 de mii de oameni.

 

Criza refugiaților crează probleme și în nodrul Europei. Autoritățile din Finlanda au criticat compania  de căi ferate din Suedia pentru că nu a verificat actele de identitate ale refugiaților .

În Statele Unite, Barack Obama decis deblocarea a patru miliarde de dolari pentru pregătirea unui plan de primire a cel puțin 10 mii de refugiați sirieni.Până acum, Statele Unite au primit doar 1500 de refugiați.