Confidenţialitate

Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989, desființat în Senat

Senatul a votat pentru desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989. Demersul a fost inițiat de Societatea Timişoara.

Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 este condus de Ion Iliescu (președinte) şi de Gelu Voican Voiculescu (director general).

”Societatea Timișoara, alături de Asociația Revoluționarilor fără privilegii și de Fundația Gheorghe Ursu, a inițiat un demers către Parlamentul României, pentru desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 (avându-l ca președinte pe Ion Iliescu și ca director general pe Gelu Voican Voiculescu).
Prin scrisoarea formulată de inițiatori se arată că existența acestei entități nu are nici un temei și că finanțarea ei de la bugetul de stat reprezintă o cheltuială nejustificată și împovărătoare pentru întreaga societate.

Un prim pas în sensul desființării Institutului a fost făcut în anul 2019 de Guvernul Orban, prin adoptarea unei ordonanțe de urgență, care a fost respinsă ulterior de parlament.
La această solicitare s-au raliat deja mai multe organizații și personalități ale vieții publice din România.
Consiliul de conducere al Societății Timișoara”, au transmis inițiatorii demersului de acum.

Camera Deputaţilor a respins, în noiembrie 2020, cererea de reexaminare formulată de preşedintele Klaus Iohannis cu privire la respingerea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

“Institutul a avut ca obiect de activitate analiza ştiinţifică a premiselor, desfăşurării şi efectelor – în plan politic, economic şi social – ale Revoluţiei române din decembrie 1989, în scopul realizării unei imagini documentate, obiective şi cuprinzătoare asupra acestui eveniment cardinal din istoria contemporană a ţării noastre, dar, în perioada în care a funcţionat până la desfiinţarea sa prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 91/2019, nu a acţionat în vederea atingerii scopului şi misiunii sale”, se arata în cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis, din toamna anului trecut.