Confidenţialitate

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului dezvaluie numele altor 3 presupusi tortionari

Născut la Agigea, județul Constanța, în 1925, Refic Fizula e acuzat că a dat dovadă de un comportament abuziv și violent cât timp a lucrat ca locțiitor politic la penitenciarul Făgăraș, între 31 decembrie 1951-21 noiembrie 1952. Potrivit Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, el asigura paza și aplicarea regimului de penitenciar, gândit în așa fel încât să ducă la moartea deținuților. De altfel, în doar un an, au murit 22 de deținuți politici – cu vârste între 39 și 71 de ani. Au fost bătuți, nu li s-au acordat îngrijiri medicale și au fost lăsați să moară de foame. Este și cazul deținutului politic Ioan Haiduc, fost subșef la Poliția Turda, care după bătăi repetate, s-a ales cu o cangrenă la picior. Infecția i s-a extins în tot corpul și nimeni nu i-a acordat îngrijiri medicale.

Un al doilea torționar, Neculai Tilici, fost comandant al penitenciarului Oradea, își creștea porcii din rațiile pentru deținuți. Animalele erau sacrificate chiar la penitenciar, fiind folosiți deținuții. Zilnic, aceștia erau insultați, obligați să stea în frig, să facă dușuri cu apă rece în plină iarnă. 9 deținuți au murit în perioada în care Neculai Tilici a condus penitenciarul din Oradea.

Un alt torționar, Teodor Sârbu, racolat de Securitate din rândul unei familii de țărani, a participat la mai multe arestări de persoane, în calitate de plutonier la Serviciul Judeţean al Securităţii Poporului din Turda. El a fost implicat şi în misiuni care au dus la executarea prin împuşcare a unor arestaţi.