Confidenţialitate

Instituțiile publice pot primi bani de la AFM pentru instalarea stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice. Termenul de înscriere în program a fost prelungit | AUDIO

Primăriile, școlile sau alte instituții publice pot primi bani de la Administraţia Fondului pentru Mediu pentru a instala stații de încărcare pentru mașinile electrice. Înscrierile în programul AFM se pot face până pe 23 ianuarie – termenul a fost prelungit.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Anul acesta, în România au fost înmatriculate peste 10.000 de mașinii 100% electrice, arată cele mai recente date. Însă, rămâne în continuare problema stațiilor de încărcare. Sunt doar câteva mii publice la nivel național, iar șoferii care aleg mașina electrică trebuie să-și calculeze foarte bine traseul și numărul de kilometri.

Autoritățile locale pot depune până pe pe 23 ianuarie dosare la Administraţia Fondului pentru Mediu pentru a beneficia de finanțare în totalitate ca să instaleze stații de încărcare.

Se pot înscrie inclusiv școlile și alte instituții publice. Sumele decontate de AFM pornesc de la 20.000 de lei și pot ajunge la 60.000 de lei, în funcție de puterea stației de încărcare.

România și-a asumat o strategie serioasă privind tranziția la mașinile electrice prin planul național de Redresare și Reziliență, spune Liviu Băileşteanu, director în cadrul Minsiterului Dezvoltării: „Unul dintre jaloane reprezintă instalarea, până în iunie 2026, a minim 13.200 de puncte de încărcare pentru vehicule electrice”.

Datele mai arată că una din cinci mașini vândute anul acesta în România a fost electrică sau hybrid.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: 50 de blocuri din Sectorul 3 vor avea panouri fotovoltaice și pompe de căldură | AUDIO