Instanța Supremă sesizează CCR în dosarul lui Liviu Dragnea

Instanța Supremă a decis să sesizeze Curtea Constituțională în dosarul în care este judecat Liviu Dragnea. Decizia este definitivă.

Judecătorii au admis solicitarea fostei soții a liderului PSD. Bombonica Prodana, judecată în acest dosar, a cerut sesizarea CCR privind abuzul în serviciu.

Bombonica Prodana a ridicat o excepţie de neconstituţionalitate privind infracţiunea de abuz în serviciu, care nu prevede un prag minim al prejudiciului.

Totuși, rechizitoriul DNA a fost trimis după decizia CCR din vara trecută, și preciza încălcarea legii funcționarului public.

Mai exact, unul dintre aspectele invocate de Bombonica Prodana a vizat neclaritatea sintagmei “îndeplineşte în mod defectuos” dacă nu există stabilit un prag minim valoric pentru ca o infracţiune să fie definită ca abuz în serviciu.

La termenul de marți, avocatul Bombonicăi Prodana a precizat în sala de judecată că se impune trimiterea excepţiei spre CCR pentru că în cazul Bombonicăi Prodana prejudiciul este sub 50.000 euro şi nu ar fi sub incidenţa penală.

Ulterior, toţi avocaţii din cauză, inclusiv cel care îl reprezintă pe Liviu Dragnea, au susţinut cererea de sesizare a Curţii Constituţionale.

Procurorul de şedinţă al DNA s-a opus sesizării CCR precizând că deja există o decizie a CCR privind sintagma „în mod defectuos”, explicată prin „încălcarea legii”. În plus, a declarat că judecătorii Curţii Constituţionale s-au mai pronunţat în trecut pe speţe similare care aveau acelaşi obiect.

„Am văzut că toţi avocaţii susţin. L-am întrebat şi a spus că este o cutumă: când un avocat susţine sesizarea CCR, toţi susţin. Ceea ce constat eu este că marea problemă în România rămâne în continuare abuzul în serviciu”, a spus Liviu Dragnea după şedinţa de judecată.

Liderul PSD este acuzat de instigare la abuz in serviciu – în legătură cu angajarea fictivă a doua membre PSD la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman.

În realitate, spun procurorii, acestea prestau servicii la filiala județeană a PSD.   Liviu Dragnea s-a declarat „nevinovat” la fiecare întâlnire cu judecătorii.

Știre în curs.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS