Confidenţialitate

Instanța Supremă a motivat decizia condamnării lui Liviu Dragnea

Instanța Supremă a motivat decizia de a-l condamna în prima instanță pe liderul PSD, Liviu Dragnea, la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul Angajărilor Fictive: președintele Camerei Deputaților a determinat-o pe directorea de la Protecția Copilului Teleorman să faca abuz în serviciu.

Un singur judecator din completul de 3 a vrut achitarea lui Dragnea, în opinia separată acesta susținând : ca nu ar fi probe temeinice opinii personale de tipul „Liviu Dragnea era un fel de Dumnezeu”.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie susţin că, în dezacord cu rangul demnităţii publice deţinute, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost cel care, cu intenţie, s-a folosit de influența, autoritatea și puterea funcțiilor sale – la acel moment preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman şi şef al PSD Teleorman – a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea să săvârşească infracţiunea de abuz în serviciu.

Fosta șefă a Protecției Copilului din Teleorman le-a menținut în funcție pe Botorogeanu Adriana şi Stoica Anisa Niculina, deși cele două lucrau de fapt la filiala locală a PSD.

Potrivit motivării, inculpata știa că femeile nu se prezintă la serviciu şi îşi încalcă atribuţiile de serviciu prevăzute în contractul individual de muncă şi fişa postului.

Judecătorii consideră că Floarea Alesu nu s-a opus și nu a cerut explicații, la solicitarea lui Liviu Dragnea, care s-a folosit de ascendentul moral pe care îl avea față de directoarea generală de la DGASPC Teleorman. Înalta Curte a văzut în relația celor doi raportul dintre instigat și instigator: Floarea Alesu era un membru marcant al formațiunii județene PSD, fost consilier județean, ambele instituții conduse de Liviu Dragnea.

Mai mult decât atât, însuși Liviu Dragnea a fost cel care a numit-o în funcție la Protecția Copilului: ‘personal, domnul Dragnea când a numit-o pe doamna Alesu Floarea ne-a prezentat-o tuturor angajaţilor’, a declarat martorul Chera Mirela, potrivit motivarii Curții.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe Liviu Dragnea la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, dar decizia nu e încă definitivă.