Confidenţialitate

Inspectorii DSP din Brașov și Argeș caută sute de persoane cu COVID care au fugit din spital sau au refuzat izolarea | AUDIO

După intrarea în vigoare a legii carantinei, inspectorii DSP trebuie să-i găsească pe cei aproximativ 4.000 de români care fie au ieșit din spitale la cerere, deși încă erau bolnavi de COVID-19, fie nu au stat în carantină sau autoizolare.

Un caz special este în județul Argeș, unde angajații Direcției de Sănătate Publică trebuie să găsească sute de bolnavi, suspecți sau contacți ai bolnavilor, deși sunt puțini și foarte obosiți, spune la Europa FM, șefa DSP, Sorina Octavia Hontaru:

În primul rând, pe cei care s-au externat la cerere din unitățile sanitare din Argeș trebuie să-i identificăm. Pe ceilalți, care au fost izolați la domiciliu și n-au ajuns într-o unitate sanitară, încercăm cu ajutorul medicilor de familie. La sute de pacienți, personalul va fi insuficient și va fi și foarte obosit.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În județul Argeș, în trei localități sunt focare de COVID-19. În două dintre ele, focarele sunt la două centre pentru persoane cu handicap. În total, 60 de persoane sunt infectate.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Argeș, Andri Irimia:

Este vorba despre trei localități – Ciomăgești, Buzoiești, Vulturești. În cele două din urmă sunt două centre DGASPC unde sunt focare COVID. Ele sunt izolate, oamenii care lucrează acolo sunt izolați la locul de muncă. Nu se impune închiderea lor. (…) Fiind vorba despre persoane cu afecțiuni psihice, e mai greu să-i muți.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Și în județul Brașov, mai multe localități în care sunt focare de COVID-19 sunt ținute sub observație.

Premierul Ludovic Orban a declarat, marți seară, că aceste localități nu vor fi carantinate deocamdată.

În județul Brașov, inspectorii DSP caută peste 260 de persoane care în ultimele 2 săptămâni, cele de vid legislativ, s-au externat din spital, deși erau purtători ai virusului Sars Cov 2 sau au refuzat carantina.

Prefectul județului, Cătălin Văsii, spune la Europa FM că depistarea tuturor contacților e acum aproape imposibilă:

Pentru unii se vor emite decizii de izolare în continuare. Unii au depășit cele 14 zile, astfel ei nu vor fi decât contactați telefonic pentru a vedea starea lor. Li se vor cere date despre starea de sănătate. 

Europa FM: Dacă au umblat liberi și au fost bolnavi, DSP nu urmărește să vadă care au fost contacții?

Această situație nu mai este controlabilă. Este la latitudinea fiecăruia dintre cei contactați să spună dacă a păstrat măsura izolării, dacă a ieșit pe stradă și cu cine s-a întâlnit.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În județul Brașov, există acum trei focare de coronavirus, 28 de persoane fiind depistate pozitiv, după cum explică prefectul județului, la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.