Înscrierile pentru selecţia naţională Eurovision 2013 au loc între 14 ianuarie şi 3 februarie

Cei interesaţi să participe la concursul Eurovision sunt aşteptaţi să trimită sau să depună piesele, în format audio, pe CD, la Registratura Televiziunii Române (Calea Dorobanţilor nr. 191, sector 1, Bucureşti), precum şi la sediile studiourilor teritoriale din Cluj, Iaşi, Timişoara şi Craiova, cu menţiunea ‘Pentru selecţia naţională Eurovision 2013’ înscrisă pe plic.

TVR a anunţat la începutul acestei săptămâni modul în care va decurge selecţia naţională pentru cel mai popular concurs muzical european – Eurovision.

Compozitorii care doresc să înscrie piese pentru selecţia naţională a concursului Eurovision 2013 o pot face începând de luni şi până pe 3 februarie, finala naţională fiind programată pe 9 martie.

În premieră, anul acesta, TVR a decis să implice şi studiourile teritoriale în preselecţia Eurovision.

În perioada 06 – 14 februarie este programată preselecţia (piesele vor fi interpretate pe negativ, în faţa juriului), după cum urmează:

6 februarie – Iaşi;

8 februarie – Cluj;

10 februarie – Timişoara;

12 februarie – Craiova;

14 februarie – Bucureşti.

Pe 18 februarie vor fi anunţate piesele care vor intra în concurs (minimum 24, maximum 28).

Preselecţia naţională Eurovision 2013 va include două semifinale, pe 23 februarie şi 24 februarie, şi o finală, pe 9 martie (cele 12 piese rămase în concurs în urma semifinalelor).

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi -Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).

Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este ‘Tornero’, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de MihaiTrăistariu.

Trupa Mandinga, reprezentanta României la Eurovision 2012, s-a clasat pe locul al 12-lea în finala concursului, unde a concurat cu piesa ‘Zaleilah’.

Eurovision este transmis în Europa, Australia, Canada, Egipt, Asia şi Statele Unite. Anul trecut, finala a avut o audienţă record de aproximativ 70 de milioane de telespectatori, iar numărul celor care au urmărit atât finala, cât şi semifinalele a fost de aproximativ 114,5 milioane, potrivit EBU.