Confidenţialitate

Înscrieri la Evaluarea Națională fără ca Ministerul să fi rezolvat „fenomenul Brăila”

Încep înscrierile la Evaluarea Națională. Absolvenţii de clasa a VIII-a își pot depune dosarele de pe 4 până pe 8 iunie.

Ministerul Educației dă startul evaluării fără a fi rezolvat însă o problemă gravă semnalată recent de societatea civilă. E vorba de așa-numitul „fenomen Brăila”.

Nota medie pe județ ridicată artificial prin descurajarea elevilor cu rezultate slabe să participe la examen. E fenomenul semnalat de 100 de organizații nonguvernamentale atât Ministerului, cât și Parlamentului pe care județul Brăila l-a ilustrat în anii trecuți cel mai bine – a doua medie în topul național, dar și cel mai mare procentaj de absenți la examen.

Pentru a lua măsuri concrete, Guvernul cere însă dovezi, adică petiții cu nume și prenume depuse de părinți la Ministerul Educației. Așa că singura măsură luată oficial e o notă prin care Inspectorii urmează să le ceară școlilor o campanie de informare.

Președintele Asociației Human Catalyst, Laura Marin, arată de ce e nevoie de mai mult pentru a stopa acest fenomen.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Anual, 30.000 de elevi nu participă la Evaluarea Națională. E vorba de unul din cinci absolvenți, iar situația riscă să se repete anul acesta, spune Laura Marin.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Chiar și în lipsa unei monitorizări, absolvenții clasei a VIII-a vor da primul examen, cel la Limba și literatura Română, pe 11 iunie. Pe 13 iunie urmează proba la Matematică, iar pe 14 iunie cea la limba maternă, pentru minorități.

Rezultatele finale la Evaluarea Națională se vor afișa pe 23 iunie.