INS: Mai mult de 32% dintre gospodăriile din România nu fac față unor cheltuieli de bază, cum ar fi plata utilităților și a întreținerii

Studiul INS –  intitulat ‘’Condițiile de viață ale populației în anul 2015’’ – arată că doar pentru una din 7 gospodării, cheltuielile curente nu pun probleme deosebite.

Aproape jumătate suportă cu dificultate sau cu mare dificultate aceste costuri, iar pentru o treime dintre gospodării, este imposibilă acoperirea principalelor cheltuieli din veniturile lunare.

Astfel, peste 50% dintre restanțieri, au avut probleme cu plata facturilor la curent electric și la întreținere. Peste 21 % din gospodării nu și-au permis consumul a cel puțin un fel de mâncare cu carne sau pește o dată la două zile, iar 13% nu și-au permis menținerea unei temperaturi adecvate în locuințe. În privința vacanțelor, un sejur de o săptămână a reprezentat un lux pe care nu și-l pot permite pentru aproape 70% din gospodării.

Institutul Național de Statistică precizează că în situația cea mai dificilă se află gospodăriile în care sunt șomeri, familiile monoparentale și cele cu 3 sau mai mulți copii în întreținere, dar și gospodăriile conduse de femei sau de persoane în vârstă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS

Articole Similare