Inregistrarile discutiilor dintre Mircea Basescu si Florin Anghel pot fi probe la dosar

Înregistrarile sunt legale, chiar dacă ele au fost contestate de cei doi, și pot reprezenta mijloace de probă în dosar, potrivit motivării deciziei de arestare a celor doi.

Judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București, care a dispus arestarea preventivă a lui Mircea Băsescu și a lui Marian Căpățână, consideră că declarațiile lui Marian Căpățână, conform cărora el ar fi primit banii de la familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, sub formă de împrumut, nu sunt susținute. Judecătorul arată că nu există niciun document, care să ateste închiere unui contract de împrumut şi nici martori care să confirme acest lucru.

Un alt element care l-a determinat pe judecător să dispună arestarea preventivă a lui Mircea Băsescu şi a lui Marian Căpăţână constă în maniera în care a fost abordată, de către fratele președintelui și de Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, problema legată de sprijinul pe care Mircea Băsescu urma să îl acorde.

Acest lucru ‘nu lasă echivoc asupra naturii demersurilor pe care acesta susţinea că le face, afirmaţiile sale privitoare la pedepse şi soluţii procedurale fiind de natură a-l convinge pe cumpărătorul de influenţă de realitatea acestora’, a mai scris judecătorul în motivare.

Judecătorul adaugă, în documentul citat, că existenţa, în paralel, a unui dosar în care Mircea Băsescu denunță faptul că a fost șantajat de familia lui Bercea Mondial, ‘nu este incompatibilă cu acţiunile presupus ilicite ale acestuia, fără a avea relevanţă, sub acest aspect, momentul în care s-au făcut respectivele demersuri şi forma sub care s-au concretizat’.

În opinia judecătorului, pentru Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână, dreptatea și libertatea au devenit o marfă care se poate cumpăra și vinde, fapt ce aduce atingere încrederii în sistemul judiciar.

Procurorii au arătat, în referatul cu propunerea de arestare preventivă, că Mircea Băsescu s-a folosit de calitatea de membru al familiei preşedintelui pentru a fi credibil în faţa lui Florin Anghel când spunea că ar putea interveni la magistraţi în dosarul în care Bercea Mondial era judecat pentru tentativă la omor.

Din suma totală de 600.000 de euro remisă de denunțător intermediarului, Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro în schimbul promisiunii că, prin influența pe care o are asupra magistraților, poate obține o soluție favorabilă pentru tatăl denunțătorului.

Florin Anghel i-ar fi dat cei 600.000 de euro lui Marian Căpăţână din 20 februarie 2011, data la care Bercea Mondial a fost arestat, şi 22 februarie 2012, data la care a fost condamnat de instanţa de fond, Tribunalul Olt, la şapte ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru tentativă de omor calificat.

‘Marian Căpăţână este acuzat că din cei 600.000 de euro pe care i-ar fi primit de la fiul lui Bercea Mondial, şi-a însuşit 350.000 de euro, pentru că ‘a mijlocit remiterea banilor’.