Înregistrarea AUDIO a discuției jurnalistului „Le Figaro” cu Ion Iliescu: „PSD trece printr-o perioadă destul de confuză”

Deznodământ în scandalul iscat între Ion Iliescu  și cotidianul francez „Le Figaro” – interviul pe care fostul președinte îl dezmite a existat.

A fost luat în noiembrie, în biroul său din cartierul Primăverii. Doar că a fost o discuție intermediată de fostul lider FSN Gelu Voican Voiculescu despre care Ion Iliescu nu știa că va ajunge în presă, susțin surse politice.

Totul a pornit de la un comentariu despre criza internă din PSD. „Partidul traversează cea mai gravă criză politică”, ar  spus atunci Ion Iliescu, citat de cotidianul francez într-un amplu reportaj despre partidul de guvernământ în care fostul președinte al României și Liviu Dragnea sunt descriși ca opozanți.

Paul Cozighian – jurnalistul care a condus discuția și care este corespondent al cotidianului „Le Figaro” în România – a oferit postului Europa FM  un fragment din înregistrarea interviului de pe 7 noiembrie.

Fostul președinte descrie într-adevăr PSD ca pe un partid care trece printr-o situtație dificilă și sugerează că la originea acestui episod ar fi chiar controversele legate de Liviu Dragnea. În același timp, Ion Iliescu așază PSD în continuare pe o poziție privilegiată în relația cu electoratul.

„Partidul trece printr-o perioadă destul de complicată, destul de dificilă, destul de confuză. E o slăbiciune. Pentru că, totuși, e principalul partid din țară, cel mai puternic, este partidul care are legătur extinse cu populația. e singurul partid serios. Dar trece, cum spuneam, printr-o perioadă deloc simplă. Din acest motiv, există, cred, inclusiv în relațiile din interiorul partidului, o situație deloc simplă – nici pentru liderul partidului, nici pentru ceilalți”, spune Ion Iliescu.

La scurt timp după publicarea reportajului intitulat „România, țara unui singur partid”, articolul din „Le Figaro” a fost contestat de fostul lider al social-democraților, pe blog. Ion Iliescu susține că nu a făcut aceste afirmații, dar cu o nuanță – nu ar fi fost, din punctul său de vedere, declarații de presă pentru cotidianul francez. „Sunt citat cu lucruri pe care NU le-am declarat niciodată, nici ziarului Le Figaro, nici altcuiva”, scrie fostul președinte. Potrivit surselor citate, Ion Iliescu știa că are o discuție, în contextul comemorării a 29 de ani de la Revoluție, „pentru arhivele personale ale celor prezenți”.

 

 

 

 

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS