Confidenţialitate

Îngrijirea corectă a tenului (P)

Piele noastră trece prin multiple transformări dea lungul vieții. Starea cum va arăta pielea în diferite momente din viață are legătură strânsă cu rutina zilnică de îngrijire.

Femeile sunt cel mai des preocupate de îngrijirea tenului. Însă și barbații nu uită de aspectul acestuia. Rutina de îngrijire dă start încă la pubertate, adolescență, pentru a fi păstrată la maturitate, cu minimizarea apariției precoce a ridurilor și tendința de a menține pielea sănătoasă și hidratată.

Cel mai simplu este să ai grijă de tenul tău, atunci când cunoști ce tip de ten ai. Aceasta reprezintă cheia succesului pentru formarea unei rutine zilnice de îngrijire și alegerea produselor potrivite.

  1. Tenul normal – se caracterizează prin piele elastică și netedă, culoare roză, textură catifelată, circulație bună la nivelul vaselor de sânge și pori mici. Zona T poate fi uneori uleioasă, însă pielea nu devine prea grasă sau uscată. Are o sensibilitate normală;
  2. Tenul uscat – se caracterizează prin producerea unei cantități mai mici de sebum față de normal. Are predispunere la apariția ridurilor superficiale și fine, nu este suficient hidratată. Tenul are pori mici, este mat, iar pielea este sensibilă și subțire.
  3. Tenul gras – în acest caz sebumul este produs în cantități mai mari. Tenul este lucios și unsuros, anume acest lucru este evident în regiunea zonei T (fruntea, nasul și barba). Producerea în exces a sebumului crează remediu favorabil pentru apariția acneei și coșurilor.
  4. Ten mixt – zona T se caracterizează prin producerea exagerată de sebum, pe când restul feței are tendință spre ten uscat. Are predispoziție la apariția coșurilor din cauza sebumului secretat în cantități mai mari și din cauza porilor măriți.

Rutina de îngrijire corectă

Alegerea produselor care vi se potrivesc tenului dumneavoastră, reprezintă primul pas spre o piele sănătoasă și catifelată. Apoi este util să cunoaștem pașii din rutina zilnică de îngrijire.

  • Demachierea și curățarea tenului – această etapă presupune spălatul pe față când vă treziți și înainte de culcare. Pentru curățarea corectă a tenului acneic puteți utiliza produse care includ în componența sa peroxid de benzoil sau acid salicilic. Aceste produse sunt potrivite și pentru tenul gras. Pe când tenul uscat are nevoie de o curățare blândă și hidratantă.
  • Tonifierea tenului – presupune utilizarea unei loțiuni tonice care are efect de împrospătare și ușoară hidratare a tenului.Tenul pare revigorat și curat. Loțiunea tonică va înlătura excesul de sebum rămas, impuritățile și totodată are efect calmant.
  • Exfolierea tenului – această etapă lasă pielea catifelată, curată și ajută la îndepărtarea stratului superficial de celule moarte. Puteți utiliza un scrub pentru față cu granule mici, care să nu provoace iritații. Exfolierea tenului se recomandă de efectuat aproximativ de 2 ori pe săptămână.
  • Hidratarea tenului – este binevenită pentru orice tip de ten utilizând cele mai bune creme hidratante pentru față. Se poate efectua aplicând cremă hidratantă pentru față, prin mișcări fine, care ajută la îmbibarea ușoară a produsului. Pentru piele grasă este potrivit un ser pentru față sau o cremă pentru față cu efect hidratant mai light. Cele mai bune seruri pentru față au efect hrănitor și regenerant, diminuând imperfecțiunile fine ale tenului.

Instrumente suplimentare de îngrijire a tenului pot servi diverse măști pentru față, vitamina C pentru față, creme pentru față cu SPF.

Produsele potrivite și îngrijirea corectă sunt cheia spre un ten sănătos și luminos.