Confidenţialitate

Informații contradictorii privind condițiile secției ATI de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ | AUDIO

Sunt întrebări legate de ce modificări au fost făcute în salonul unde a pornit incendiul, în condiţiile în care pacienţii au fost mutaţi acolo sâmbătă, cu câteva ore înainte de foc.

10 persoane au murit în urma incidentului.

Conducerea Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ susţine că avea toate avizele pentru funcţionarea secţiei de terapie intensivă de la etajul 2, acolo unde au fost mutaţi pacienţii care au murit în incendiu.

Pentru că secţia devenise neîncăpătoare, începuseră lucrări pentru extinderea capacităţii, dar paturile noi nu erau încă folosite, spune managerul Lucian Micu:

„Secțiile ATI nu au fost mutate, ele sunt conform avizului dat încă de la începutul pandemiei. Etajul 2, etajul 3 sunt secții ATI, pacienții, periodic, se mută de la etajul 2 la 3 și invers, de la 3 la 2. Uneori se fac nebulizări, alteori pentru supravegherea mai atentă a pacienților. (…) Acele 4 paturi nu erau încă puse în funcțiune, nu aveau aparatura necesară, încă nu erau pregătite.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, pe de altă parte, contrazice conducerea spitalului. Unitatea nu avea aviz pentru a face modificări la secţia de ATI şi nici pentru mutarea pacienţilor între etaje, potrivit DSP. La etajul unde a izbucnit incendiul a fost contruit un perete prin care au fost modificare circuitele funcţionale, anunţă DSP.

În ceea ce priveşte mutarea pacienţilor, șeful secției ATI de la Piatra-Neamț, Liviu Ungureanu, a spus pentru publicaţia Recorder că spitalul ar fi cerut aprobarea DSP-ului prin telefon şi că ar fi primit-o. Dar şeful DSP Neamţ, Radu Firăstrău, spune pentru Liberatea că solicitarea a fost doar verbală şi că aşteptau şi documentele. “Nu am știut că ei au mutat pacienții”, declară Firastrău.

Dumincă seară, procurorii au făcut mai percheziţii la Spitalul Judeţean. Potrivit G4Media, anchetatorii au căutat acte în mai  multe birouri referitoare la modul în care funcţiona secţia de ATI.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Ani Sandu