Confidenţialitate

INFOMANIA • 29 ianuarie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | AUDIO

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Andrei Paleu & Camelia Chenciu

  • Un incendiu a izbucnit, vineri dimineață, la Institutul bucureștean de Boli Infecțioase “Matei Balș”. Flăcările au cuprins pavilionul situat la parter, în care sunt internați pacienți Covid. 3 cadavre au fost găsite carbonizate în incintă.  S-a încercat resucitarea unei a patra victime, dar manevrele au fost zadarnice. Peste 100 de bolnavi au fost evacuați. Pompierii au reușit să stingă rapid flăcările, a declarat – la Europa FM – șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Potrivit lui Raed Arafat, conducerea instutului trebuie să decidă dacă pacienții se pot întoarce în pavilion sau vor fi transferați la alte unități. Cauzele incendiului sunt investigate de criminaliști. Parchetul a preluat ancheta. În noiembrie 2020, un incendiu a cuprins secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț. 10 pacienți au ars de vii în dezastru.
  • Agenţia Europeană a Medicamentului analizează, vineri, solicitarea de autorizare a vaccinului AstraZeneca în țările blocului comunitar. Uniunea Europeană are nevoie de o alternativă suplimentară în condițiile în care dozele Pfizer și Moderna se dovedesc insuficiente din cauza livrărilor întârziate. În plus, serul nu ar avea nevoie de condiții speciale de păstrare, ceea ce ar permite ca – în viitor – acesta să poată fi de găsit și în farmacii. Deocamdată, multe țări – între care și România – au fost nevoite să își reprogrameze imunizările. Dar și AstraZeneca le dă bătăi de cap oficialilor europeni înainte de obținerea autorizației. Compania farmaceutică a anunțat că nu își mai poate respecta angajamentul inițial întrucât va oferi guvernului de la Londra mare parte din dozele produse. Regatul Unit se confruntă cu o agravare a crizei din cauza tulpinei-mutant de SARS-CoV-2, mult mai contagioasă și – pare-se – mai letală.
  • Comisia Europeană ar urma să prezinte, vineri, planul de reglementare a exporturilor de vaccinuri. Pentru mai multă transparență, companiile producătoare ar urma să raporteze dozele trimise în afara Uniunii Europene. Între timp, autoritățile sanitare germane au anunțat, joi, că recomandă vaccinul AstraZeneca numai persoanelor cu vârste până la 65 de ani. Experții invocă testele insuficiente făcute în cazul seniorilor.
  • România caută să își rezolve propriile probleme din campania de vaccinare. Șeful centrului de imunizare de la Spitalul Rădăuţi a fost sancționat. În urma unui control, s-a descoperit că peste 500 de persoane au primit prima doză de vaccin pentru că au sărit rândul. Situația de la centrul din Rădăuți, unicul din oraș sucevean, n-ar fi singulară în țară.
  • În actuala etapă a campaniei de vaccinare, persoanele din domenii esențiale sunt amânate cu 10 zile din cauza numărului redus de seruri existente, iar prioritate au – teoretic – vârstnicii și boolnavii cronic. Situația a dus la unele încurcături. Nu toți cei reprogramați au fost înștiințați de amânare, după cum s-a întâmplat joi la Arad.
  • Reprogramate sunt, la acest moment, și cadrele didactice și personalul din grădinițe și școli. Potrivit ministrului Sorin Cîmpeanu, mai puțin de 20.000 de angajați din învățământ s-au vaccinat până acum împotriva Covid cu prima doză. Peste 110 mii de cadre didactice și nedidactice s-au înscris pe liste pentru imunizare. Autoritățile insistă că această situație n-ar trebui să influențeze decizia de redeschidere a școlilor, la 8 februarie, întrucât aceasta ar depinde exclusiv de evoluția situației epidemiologice din perioada următoare.
  • La nivel național, alte aproape 39.000 de persoane au fost vaccinate anti-Covid. În jur de 18.000 au primit doza rapel. În câteva zile, acestea vor avea protecție maximă împotriva infecției. Mai puțin de o sută de reacții adverse – comune și minore – au fost consemnate.
  • Nemulțumiți de înghețarea salariilor și echipamentele de protecție insuficiente, sindicaliștii din sistemul sanitar au protestat, joi, în fața Guvernului, la ministerele Muncii şi Sănătăţii, dar și la unele prefecturi. Manifestanții au scandat, între altele, ”Fără noi, COVID-ul e pe voi!”. În urma discuției avute cu reprezentanți ai Federaţiei “Solidaritatea Sanitară”, ministrul Vlad Voiculescu a anunțat că va căuta soluții la revendicările acestora.
  • Artiștii și angajații din domeniul spectacolelor contestă schema de ajutor anunţată de Ministerul Culturii. Potrivit lor, planul nu prevede compensații pentru evenimentele care nu s-au putut desfășura în ultimul an, ci alocă sume pentru proiecte viitoare. Se estimează că artiştii au pierdut mare parte din venituri după închiderea sălilor de teatru și spectacol.
  • Sporurile bugetarilor vor fi plafonate, iar unele se vor acorda diferit – în sumă fixă, nu procent din salariul de bază, a anunțat ministrul Muncii. Modificările vor fi introduse în nouă lege a salarizării unitare, aflată în lucru. Potrivit Ralucăi Turcan planul vizează refacerea ierarhiei salariilor în sistemul bugetar. Totodată, Ministerul Muncii plănuiește să recalculeze toate cele 5 milioane de pensii, un proces care va dura aproape un an și jumătate. Sumele vor fi recalculate pe baza unei legi care ar urma să fie prezentată într-o lună.
  • Desființarea Secției speciale de anchetare a procurorilor și judecătorilor se va afla în dezbaterea Consiliului Superior al Magistraturii de îndată ce va fi posibil, a declarat, joi seară, la Europa FM, președintele forului. Potrivit lui Bogdan Mateescu, atunci când se discută subiecte controversate, trebuie să participe toți membrii la ședință. Șeful CSM dă asigurări că nu a existat intenția de a întârzia un răspuns, care – oricum – este consultativ. Bogdan Mateescu consideră că sunt necesare mecanisme care să asigure un echilibru între apărarea independenței magistraților și tragerea la răspundere a acelora care comit infracțiuni. Șeful CSM este de părere că activitatea instanțelor se poate îmbunătăți prin degrevare. La momentul actual, judecătorii calculează taxe de timbru, spre exemplu. În plus, ar fi nevoie de un filtru al petițiilor care ajung la judecată.
  • Toate drumurile din judeţul Tulcea au fost redeschise. Circulaţia a fost restricţionată din cauza viscolului şi a vântului puternic. Traficul se desfăşoară în continuare în condiţii de iarnă.
  • Vremea se menține mohorâtă în cea mai mare parte a țarii, dar va deveni mai caldă decât normalul perioadei, îndeosebi în regiunile vestice şi sud-vestice. Maximele termice se vor încadra, în general, între 1 şi 9 grade, cu cele mai ridicate temperaturi în Banat şi Oltenia. Ninsori slabe mai sunt posibile în nord-vestul şi centrul ţãrii şi la munte şi, doar pe spaţii restrânse, în rest. Spre seară, în Crişana şi Banat va ploua. Izolat, se poate forma polei. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri la munte, unde vitezele vor depãşi 70 km/h, spulberând zãpada, precum şi cu viteze de pânã la 40…50 km/h, trecãtor în regiunile vestice, sud-estice şi centrale. Izolat, vor fi condiţii de ceaţã. La București, cerul va avea înnorãri, iar în primele ore ale zilei, trecãtor vor fi condiţii de ninsoare slabã. Vântul va sufla moderat, cu scurte intensificãri (30…35 km/h). Temperatura maximã va fi de 3…4 grade.
  • În Liga 1, CFR Cluj a remizat cu Astra Giurgiu, scor 1-1, și a ratat urcarea pe primul loc în clasament. Același rezultat s-a consemnat și în duelul FC Hermannstadt – Chindia Târgovişte.
  • Simona Halep dispută, vineri, primul meci din acest an, în compania liderului WTA, australianca Ashleigh Barty. Partida este programată în cadrul turneului demonstrativ de la Adelaide, după ora 10 și 30 de minute. Într-un interviu acordat joi, Simona Halep – care a împlinit şapte ani consecutivi în top 10 WTA – a mărturisit că principalul său obiectiv actual este câştigarea unei medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Înaintea Australian Open, primul turneu de Mare Şlem al anului, jucătorii de tenis s-au aflat înt-o carantină drastică.