Confidenţialitate

INFOMANIA • 26 noiembrie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Învestit cu o majoritate covârșitoare (318 voturi “pentru” şi 126 voturi “împotrivă”), noul guvern de coaliție PNL-PSD-UDMR a depus jurământul și s-a reunit, joi seară, în prima ședință. Cea dintâi decizie adoptată va permite organizarea de concursuri pentru angajarea de noi bugetari.

Vineri, cabinetul condus de Nicolae Ciucă ar urma să aprobe rectificarea bugetară, a doua din acest an. Redistribuirea arată o creștere a cheltuielor statului mult peste venituri. Miniștrii PSD vor să își impună măsurile sociale, în timp ce liberalii insistă pe investiții și reforme.

De altfel, în ședința învestirii, n-au lipsit săgețile între parteneri. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a susținut de la tribună că PNL a prăbușit țara în ultimii doi ani.

În replică, liberalul Daniel Fenechiu a spus că guvernarea lui Ludovic Orban a fost sabotată de PSD, iar cea a lui Florin Cîțu – de USR.

În schimb, aleșii Uniunii Salvați România s-au întrebat, retoric, ce rost mai are votul românilor dacă, indiferent de opțiunile exprimate la urne, tot social-democrații guvernează.
Alianța pentru Unirea Românilor consideră că președintele Klaus Iohannis este responsabil pentru actuala situație politică și socială în care se zbate România.

În tot acest timp, pe holurile Parlamentului, 3 contestatari ai noii coaliții au protestat. Angajați ai Casei Poporului le-au smuls bannerul afișat și au încercat să îi dea afară.

Mai apoi, într-o ceremonie sobră de depunere a jurământului miniștrilor, organizată, la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a transmis noii echipe executive că, deși “criza politică s-a încheiat”, “celelalte celelalte crize nu şi nici problemele nu au dispărut”, iar “oamenii vor să vadă fapte și rezultate”. Șeful statului a ținut să remarce că nu a fost simplu ca “într-o coaliţie să vină împreună partide care până mai ieri s-au luptat unul împotriva celuilalt”, fiind nevoie să se treacă peste “multe orgolii, mai mari sau mai mici”.

Din conul de umbră în care a părut că se ascunde în ultimele zile, fostul premier Florin Cîțu și-a făcut un bilanț în linii mari, aseară, la TVR, marșând pe creștere economică de 7% din acest an. Conștient de impactul scumpirilor din această toamnă, acesta a spus că, pe hârtie, puterea de cumpărare a românilor a crescut în acest an.

Șeful PNL, care de vineri va deveni președinte al Senatului cu sprijinul aliaților, a ținut să precizeze că, deși nu și-a dorit alianța cu PSD, aceasta este soluția pe a asigura “stabilitate politică” la acest moment.

Presa străină relatează despre dezamorsarea crizei politice din România. Spre exemplu, portalul Politico.eu remarcă ”armistițiul incomod” al foștilor rivali politici din PNL și PSD. Mulți sunt cei care se îndoiesc de longevitatea acestei alianțe. Agenția Reuters observă că leul românesc a fost una dintre monedele europene cu cea mai proastă evoluție luna aceasta.

La preluarea mandatului, noul ministru al Sănătăţii a declarat că transparenţa și dialogul sunt esențiale pentru “recâştigarea încrederii” populației în autorităţi şi în sistemul sanitar, în căutarea drumului spre “normalitate”. Potrivit lui Alexandru Rafila, la actuala acoperire vaccinală de doar 40%, prioritară va fi convingerea celor care nu au încredere în seruri.

Bilanțul epidemiologic de joi a inclus 2.100 de noi contaminări, descoperite la 43.000 de teste efectuate. Rata de pozitivare a fost de 4,9%. Alte 177 de decese au fost asociate Covid în România. La Terapie Intensivă sunt internați peste 1.300 de pacienți, un număr în scădere ușoară și constantă.

Agenţia Europeană pentru Medicamente administrarea vaccinului Pfizer-BioNTech pentru copiii din grupa de vârstă 5-11 ani. Concentrația serului va fi mult redusă față de varianta inițială, administrată în prezent adolescenților și adulților. Experţii europeni au petrecut aproape două luni analizând datele medicale privind riscurile şi eficienţa vaccinului Pfizer la copii.

Comisia Europeană a propus ca, începând din 10 ianuarie, valabilitatea certificatului sanitar să fie limitată la 9 luni după vaccinarea cu schema completă. Prelungirea se va face doar după administrarea dozei booster antiCovid. Comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, vrea reguli armonizate, care să faciliteze călătoriile între statele comunitare.
Pe plan intern, fiecare ţară va fi liberă să decidă cum foloseşte acest certificat, care atestă vaccinarea anti-Covid, trecerea prin boală sau testarea negativă recentă.

În Africa de Sud, a fost descoperită o nouă variantă a coronavirusului SARS-CoV-2. Numărul mare de mutaţii al acesteia ar putea afecta eficacitatea vaccinurilor existente pe piaţă, consideră experții. Apariţia noii variante este “fără îndoială” la originea creşterii ”exponenţiale” a contaminărilor din ultimele săptămâni. Autoritățile sud-africane au solicitat o întâlnire de urgenţă cu un grup de lucru din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

La nivel global, pandemia este dominată în prezent de propagarea variantei Delta a SARS-CoV-2, extrem de contagioasă, detectată iniţial în India.

Procurorii anticorupție au descins, joi, la Brigada Rutieră a Capitalei şi la Poliţia Locală Sector 1. În ultimele luni, zeci de agenți ar fi luat șpagă în zonele Herăstrău sau Dorobanți, unde se găsesc multe localuri de fițe. În schimbul unor sume de bani, polițiștii ar fi închis ochii la anumite nereguli comise de şoferi în trafic. Surse din anchetă spun că agenții însoțeau contravenienții la bancomate dacă aceștia invocau că nu au bani cash asupra lor.

Mai mult de 150 de suspecți au fost reţinuți după ampla operaţiune antimafia de miercuri. DIICOT a destructurat grupări infracţionale organizate, specializate în trafic de persoane şi de minori, exploatare a persoanelor vulnerabile, trafic de migranţi și droguri şi criminalitate informatică. După sutele de percheziții, anchetatorii au confiscat stupefiante, arme, bani și mașini de lux. Totodată, au fost emise două mandate europene de arestare, iar pentru 9 inculpaţi vor fi depuse solicitări de arestare în lipsă.

Polițiștii dâmbovițeni căutau, joi seară, un deținut al Penitenciarului Găeşti care a fugit de la un punct de lucru din localitate. În vârstă de 43 de ani, fugarul ispășea o pedeapsă pentru furt calificat.

Poliţiştii au amendat firma care avea datoria să cureţe poleiul de pe o stradă de la periferia orașului Sibiu, unde ieri s-au produs 8 tamponări în care au fost implicate 20 de maşini. Accidentele s-au soldat cu pagube materiale.

Autoritățile bulgare au revizuit la 44 de decese bilanțul incendiului care a mistuit un autocar turistic. Anchetatorii nu mai cred în ipoteza unei explozii sau că la bord s-ar fi aflat rezerve suplimentare de combustibil.

Pista unei ”erori umane” este acum avansată. Autocarul a lovit un parapete de pe marginea drumului. Scântei rezultate în urma impactului au provocat incendiul ucigaș. Întrucât ușa din față era cuprinsă de flăcări, pasagerii s-au retras spre ușa din spate, dar care era blocată.

Autopsiile au arătat că victimele, între care și copii, au murit sufocate. 7 supraviețuitori ai dezastrului din Bulgaria sunt spitalizați.

Conducerea Spitalului Județean Bacău anchetează cazul unei femei care a murit întrucât nu ar fi primit tratamentul de urgență pentru un infarct. Fiul pacientei, fostă asistentă la respectiva unitate, a depus plângere pentru neglijență. În trecut, doctorița de caz, Laura Vrabie, a fost acuzată de hărțuire de către unii colegi, dar comisia de etică nu s-a reunit vreodată.

Lanțul de magazine Carrefour România a iniţiat retragerea de la comercializare a două loturi de tobă de porc “Drag de România”, produsă de societatea Marcel SRL (Cod EAN: 2955660000000, Lot/DLC: 004091121 / 24.12.2021 , Lot/DLC: 004121121 / 27.12.2021). Analizele au relevat contaminarea cu bacteria Listeria monocytogenes. Clienții sunt sfătuiți să returneze produsul, urmând a primit contravaloarea.

Comisia Europeană a scos de pe lista neagră toate companiile aeriene înregistrate în Republica Moldova, ca urmare a îmbunătăţirii siguranţei printre operatorii de dincolo de Prut. Aproape o sută de companii, din țări precum Iran, Irak, Venezuela sau Nigeria, sunt interzise în spațiul aerian al blocului comunitar pentru că nu îndeplinesc criteriile pentru zboruri sigure.

Patroni de restaurante, cafenele și baruri din Constanța au protestat față de restricțiile de circulație impuse în centrul vechi al orașului, care ar limita atât accesul clienților, cât și al furnizorilor. La ordinul Primăriei, zona peninsulară a Constanţei a devenit pietonală din această lună. Managerii de localuri amenință cu greva fiscală.

Banca Națională va pune în circulație, de la 1 decembrie, noua bancnotă cu valoare de 20 de lei. În premieră, chipul unei femei apare pe o bancnotă românească, anume cel al Ecaterinei Teodoroiu, eroină în Primul Război Mondial.

Un bust al Regelui Mihai a fost dezvelit în curtea Ambasadei României de la Londra, pentru a marca centenarul nașterii acestuia. Suveranul a avut strânse legături cu Marea Britanie, unde și-a petrecut primii ani ai exilului, fiind verișorul Elisabetei a II-a. Săptămâna aceasta, principesa Margareta a avut o întrevedere cu regina.

Consilierii municipali bucureșteni vor dezbate, în şedinţa de vineri, modificarea proiectului care prevede exproprierea Hanului Solacolu, din Calea Moşilor nr. 134. Suma prevăzută iniţial pentru realizarea procedurilor de expropriere urmează a fi diminuată de la 5,6 milioane lei, la 4,5 milioane lei. La clădire monument istoric, aflată în proprietate privată, PMB doreşte să efectueze lucrări de conservare şi protejare în vederea realizării proiectului de utilitate publică “Spaţiul Cultural Municipal”.

Primăria Bucureștiului dă, vineri, startul sărbătorilor de iarnă. La Târgul de Crăciun din Piaţa Universităţii şi pe bulevardele din centrul Capitalei va fi aprins, la ora 18.00, iluminatul festiv.

Ziua internaţională de luptă cu violenţa împotriva femeilor a fost marcată la Vatican. Papa Francisc a cerut ca societatea să le protejeze și nu privească “în altă parte” la abuzurile de tot felul, mai ales cele conjugale.

UNESCO a adoptat primul text global despre etica din domeniul inteligenţei artificiale (AI). În pofida numeroaselor avantaje şi progrese ştiinţifice pe care le generează, aceste tehnologii revoluţionare presupun riscuri fundamentale pentru societăţile umane și de aceea trebuie reglementate. Aproape absentă la începutul acestui mileniu, inteligenţa artificială a pătruns treptat în vieţile noastre. Algoritmii care îi permit să funcţioneze au fost deturnaţi uneori şi în scopuri abuzive în ultimii ani, ilustrând astfel pericolele.

CFR Cluj și-a ratat șansele de a trece de grupele Europa Conference League. În penultima rundă a acestei faze, joi seară, echipa ardeleană a fost învinsă de gruparea daneză Randers FC, care s-a impus pe teren propriu cu 2-1. Campioana României avea nevoie de o victorie. Golul de onoare a fost înscris de Ciprian Deac. Pe 9 decembrie, CFR Cluj va primi vizata echipei cehe Jablonec.

Răzvan Lucescu a dezvăluit motivul pentru care a refuzat oferta de a prelua naționala României. Tehnicianul își dorește să antreneze zi de zi, motiv pentru care nu vrea să se întoarcă pe banca tricolorilor. Lucescu Jr este antrenorul echipei grecești PAOK Salonic.

Înotătorul David Popovici a fost desemnat cel mai bun tânăr sportiv din Europa. Alegerea a fost făcută de 50 de comitete olimpice naţionale de pe continent. În vârstă de 17 ani, David Popovici a devenit, anul acesta, campion european în proba de 200 m liber.

Slovenul Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) a obținut premiul “Bicicleta de Aur”, acordat pentru cel mai bun ciclist al anului de revista Velo D’Or . În vârstă de 23 de ani, rutierul este liderul în clasamentul mondial și dublu câştigător al Turului Franţei

Liga de Diamant – circuitul atletismului internațional – plănuieşte un sezon cu 14 competiții anul viitor. Două dintre concursuri vor fi găzduite de China, țară în care evenimentele sportive internaționale au fost suspendate după izbucnirea pandemiei.

Vremea va fi ușor mai caldă decât în mod normal la această dată în majoritatea regiunilor. Cerul se va înnora treptat în toată țara, începând dinspre vest, și va ploua în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, în cea mai mare parte a Banatului, Crișanei, Maramureșului, Transilvaniei și izolat în Moldova. La munte, la altitudini de peste 1700 m, temporar vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare și posibil polei. În tot intervalul, cantitățile de apă vor depăși izolat 10…15 l/mp. Vântul va avea intensificări pe creste, în special pe cele ale Carpaților Meridionali, unde rafalele vor depăși 85…95 km/h. Local și temporar, intensificări ale vântului vor fi și în restul teritoriului, dar la viteze mai mici. Temperaturile maxime se vor încadra între 4 și 14 grade. Pe alocuri, la primele ore ale zilei, se va forma ceață.

La București, vremea va fi ușor mai caldă decât în mod normal la această dată. Cerul va fi variabil, temporar noros spre seară, când trecător va ploua. Vântul va sufla moderat ziua și în general slab noaptea. Temperatura maximă va fi de 10…11 grade.

La munte, vremea va fi ușor mai caldă decât în mod normal la această dată. Vineri, cerul se va înnora treptat dinspre masivele vestice și vor fi precipitații, pe arii extinse ziua și local noaptea. La altitudini de peste 1700 m, temporar, vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare și izolat polei. Cantitățile de apă vor depăși izolat 15…20 l/mp. Vântul va avea intensificări pe creste, în special pe cele ale Carpaților Meridionali, unde rafalele vor depăși 85…95 km/h. Sâmbătă, cerul va avea înnorări, mai ales în zona Carpaților Occidentali și în nordul Carpaților Orientali, unde se vor semnala precipitații mixte. În restul masivelor, cerul va fi variabil, cu înnorări temporare și precipitații pe arii restrânse. Vântul va avea intensificări la altitudini mari, cu precădere în Carpații Meridionali. Valorile termice, în creștere ușoară, se vor situa peste cele normale pentru această dată. Duminică, cerul se va înnora treptat dinspre masivele vestice și aria precipitațiilor va fi în extindere, iar pe alocuri vor fi moderate cantitativ. La altitudini mari, vor fi ninsori sau lapoviță, iar vântul va avea intensificări susținute, cu viteze mai mari pe crestele Carpaților Meridionali. Valorile termice se vor menține în general peste cele climatologic specifice perioadei.