Confidenţialitate

INFOMANIA • 26 ianuarie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La solicitarea președintelui Klaus Iohannis, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se reunește în ședință, miercuri, de la ora 13.00, la Palatul Cotroceni.

Se va discuta despre situaţia de securitate din Marea Neagră, de pe flancul estic al NATO şi despre răspunsul la noile provocări din regiune.

Marți seară, la TVR, ministrul de Externe a amintit că, membră a Alianței Nord-Atlantice fiind, România se bucură de “cele mai largi garanții de securitate care există în acest moment”. Potrivit lui Bogdan Aurescu, “niciun cetățean al țării nu trebuie să se teamă în vreun fel” de tensiunile de la granița dintre Ucraina și Rusia.

Prin suplimentarea de trupe pe flancul estic, NATO transmite că are hotărârea să își apere membrii “dacă este nevoie”.

“Nu există posibilitatea unei implicări militare a României în Ucraina”, a precizat ministrul. Bogdan Aurescu admite că tezele alarmiste, răspândite mai cu seamă în mediul online, trebuie combătute.

În acest moment, a adăugat Bogdan Aurescu, România nu ia în calcul o retragere a personalului diplomatic de la Kiev, dar – la cerere – poate repatria familiile acestora, așa cum au făcut, până acum, Statele Unite, Marea Britanie și Canada, state care au invocat ”activităţi destabilizatoare în Ucraina şi în jur”.

Forţele armate ruse au lansat o nouă serie de manevre în apropiere de Crimeea anexată, la care iau parte 6.000 de militari, avioane de vânătoare şi bombardiere.

Președintele american Joe Biden s-a declarat pregătit să impună sancţiuni care să îl vizeze personal pe omologul rus, Vladimir Putin, în eventualitatea unei invazii în Ucraina.

Reuters notează că, la momentul actual, doar dictatorii venezuelean și sirian, Nicolas Maduro și Bashar al Assad, se află pe lista neagră a Casei Albe.

Din dorința dezescaladării tensiunilor, președintele francez, Emmanuel Macron, are programată, vineri dimineață, o discuție cu Vladimir Putin.

Secretarul general al NATO consideră că “există încă o soluţie diplomatică” la actualele tensiuni crescânde. Potrivit lui Jens Stoltenberg, o propunere scrisă va fi expediată Kremlinului la sfârşitul acestei săptămâni, pentru “o cale de urmat”, urmând să se discute despre “controlul armelor, dezarmare, transparenţa activităţilor militare, mecanismele de reducere a riscurilor şi alte probleme care sunt relevante pentru securitatea europeană”.

Principalul opozant al regimului din Rusia a fost inclus pe lista “teroriştilor şi extremiştilor”, întocmită de Rosfinmonitoring, agenția de informaţii financiare de la Moscova. Aleksei Navalnîi este încarcerat de un an într-o colonie penitenciară din Pokrov. Pe lista neagră mai sunt, spre exemplu, talibanii afgani şi gruparea jihadistă Stat Islamic

Guvernul a adoptat noua schemă de compensare a facturilor la energie.

Potrivit premierului Nicolae Ciucă, indiferent de consum, nimeni nu va plăti mai mult de 80 bani pe kilowatt-oră la electricitate şi de 31 bani pentru kilowatt-oră la gazele naturale.

Gospodăriile cu un consum redus vor achita tarife mai mici.

Întrucât nu este retroactivă, ordonanța va intra în vigoare de la 1 februarie.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că furnizorii de energie care nu aplică plafoanele şi compensările prevăzute de lege vor fi amendați de Protecţia Consumatorilor cu sume ce pot ajunge la 200.000 de lei.

Companiile mici și mijlocii vor fi sprijinite și ele. Reprezentanții acestora și-ar fi dorit revenirea la o reglementare a pieței.

Coaliția guvernamentală analizează posibilitatea ca plafonarea și compensarea să fie extinsă până în vară.

Din opoziție, Uniunea Salvați România cere demisia ministrului Virgil Popescu pentru haosul din procesul de liberalizare a prețurilor la energie.

Consiliul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a anunțat, marți, deschiderea negocierilor pentru aderarea României.

Decizia OCDE a fost salutată la București.

Procesul se anunță unul riguros, în care trebuie îndeplinite criterii precum combaterea corupției și respectarea statului de drept. România și-a depus candidatura la OCDE în 2012.

Fondul Monetar Internaţional şi-a redus prognoza de creştere a economiei globale pentru acest an cu o jumătate de punct procentual, la 4,4%. FMI invocă noul val pandemic, întreruperile din lanţurile internaționale de aprovizionare şi inflaţia, care împiedică redresarea economică, inclusiv în SUA şi China.

De miercuri, începe vaccinarea anti-Covid a copiilor care au împlinit 5 ani. România a recepționat, marți, prima tranșă de puțin peste 100.000 de doze pediatrice de la Pfizer.

Interesul este scăzut. În platforma online dedicată, sunt înregistrare doar 3.000 de programări.

În ziua vaccinării, copilul este scutit de la cursurile școlare.

Invitat marți la Europa FM, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a spus că, la copii, imunizarea previne apariția complicațiilor, așa cum este sindromul inflamator multisistemic. Potrivit medicului militar Valeriu Gheorghiță, schema de vaccinare va consta în administrarea a două doze.

La rândul său, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a reamintit că dozele pediatrice sunt adaptate vârstei.

Din datele existente, boala Covid este listată în primele 10 cauze de deces la copiii din categoria de vârstă 5-11 ani.

La nivel național, campania de vaccinare anti-Covid stagnează.

Doar 3.000 de persoane s-au vaccinat pentru prima dată, potrivit raportării de marți.

În schimb, au fost administrate 11.000 de doze booster, de care depinde prelungirea valabilității certificatului sanitar.

Pfizer/BioNTech au început un studiu clinic pentru vaccinul dezvoltat împotriva tulpinii Omicron. Testarea va fi realizată pe 1.420 de adulți sănătoși, cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani. La rândul său, compania Moderna a anunțat că vaccinul său împotriva variantei Omicron a noului coronavirus a fost finalizat și va intra în etapa testelor clinice în următoarele săptămâni.

Bilanțul epidemiologic se apropie tot mai mult de pragul a 20.000 de infecții zilnice, un record negativ de la debutul pandemiei. Totodată, alte 44 de decese au fost asociate Covid.

Peste 250 de orașe și municipii, alături de aproape 1.300 de comune, au rata de infectare mai mare de 3 cazuri la mia de locuitori.

Municipiul Dej (județul Cluj) are o incidență de 25,35. În rândul comunelor, pe primul loc se află localitatea timișeană Moșnița Nouă (37,74).

În unele orașe din țară, solicitările de testare pentru SARS-CoV-2 s-au dublat, la fel și timpii de așteptare. Serviciile de Ambulanță fac cu greu față solicitărilor.

Direcţia de Sănătate Publică Prahova se confruntă cu un deficit major de personal. Conducerea instituţiei a făcut apel ca unitățile sanitare din județ să detaşeze cadre. DSP Prahova ar avea nevoie de cel puțin 25 de persoane pentru realizarea anchetelor epidemiologice şi sprijinirea activităţii din call-center.

Stareţul unei mănăstiri din județul Neamț, care anul trecut spunea că vaccinul antiCovid provoacă apariția “solzilor pe corp”, s-a îmbolnăvit de Covid și este spitalizat la Iaşi. Starea lui Zenovie Grigore, care păstorește Mănăstirea Nechit, este stabilă.

Dincolo de Atlantic, administrația de la Washington a retras oficial obligativitatea vaccinării în companiile cu peste 100 de angajaţi, luând act de un veto exprimat, recent, de Curtea Supremă a Statelor Unite.

În ţara libertăţilor individuale, obligativitatea vaccinării a fost denunţată ca un abuz de putere de opozanții republicani ai președintelui Joe Biden şi de o parte a mediului economic, care au sesizat justiţia.

Totuși, Curtea Supremă a Americii a validat obligaţia de vaccinare pentru angajaţii structurilor sanitare care beneficiază de fonduri federale.

Infectat cu SARS-CoV-2, cântărețul britanic Elton John a fost nevoit să își amâne două concerte programate în orașul american Dallas. În vârstă de 74 de ani, artistul are schema completă de 3 doze anti-Covid. Simptomele de boală sunt, de aceea, unele ușoare.

Săptămâna trecută, din cauza asociate Covid, britanica Adele și-a amânat concertele de la Las Vegas.

Comunitatea Declic organizează, miercuri, un protest la sediul Curţii Constituţionale. Judecătorii analizează modificările aduse Legii vânătorii.

Membrii Declic se tem pentru soarta păsărilor migratoare, amenințate “până la extincție” în România.

O femeie a fost rănită pe o trecere de pietoni din nordul Bucureștiului, aseară, de o maşină a Ambasadei Statelor Unite ale Americii. Conștientă, victima a fost transportată la spital. Ambasada americană a confirmat că vehiculul implicat în accident îi aparține, fără a face alte comentarii.

Societatea de Transport București va încerca să recupereze în instanță prejudiciul cauzat de greva sindicaliștilor. Paguba, după cele 5 zile de protest, este estimată la 25 de milioane de lei.

Deși a fost declarat ilegal de instanță, protestul a continuat timp de 3 zile. Conducerea STB a depus plângeri penale împotriva liderilor greviști.

Jurnaliștii Recorder au dezvăluit un caz de angajare pe pile politice la Primăria orașului Târgu Mureș.

Într-o înregistrare făcută publică, doi consilieri personali ai edilului Soos Zoltan, susținut de UDMR, îi cer șefei Direcției de Asistență Socială să îi găsească un post lui Dragoș Bardoși, la propunerea PSD.

În discuția respectivă, candidatul este prezentat într-o lumină favorabilă, iar angajarea este descrisă ca “obligatorie”.

În cele din urmă, Dragoș Bardoși a primit un post la direcției mureșeană de Asistență Socială. În fața jurnaliștilor, acesta n-a știut nici măcar ce număr are Legea Asistenței Sociale.

Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a confirmat, marți, că a început analiza tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă. Recent, jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit că 42 de pagini din totalul de 138 ale lucrării semnate de generalul în rezervă sunt copiate.

Marcel Boloș a acceptat propunerea liberalilor de a prelua șefia Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării. Postul a rămas vacant după demisia lui Florin Roman, acuzat de plagiat. Biroul Politic Național al PNL va formaliza nominalizarea în ședința de joi. Fost ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloș este, la momentul actual, consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă.

O investigație BBC a dezvăluit lipsa de intervenție a autorităților române în cazurile de trafic de persoane. În multe situații, atrase sunt fete minore, cucerite de cei care le devin ulterior agresori. Victimele ajung sclave sexuale în Marea Britanie.

Polițiștii sibieni fac cercetări după ce o tânără s-a filmat înțepând prezervative într-un supermarket. Reprezentanții lanțului comercial au transmis o alertă internă în toate magazinele pentru verificarea suplimentară a ambalajelor înainte de vânzarea prezervativelor.

Datând, cel mai probabil, din secolul al XVIII-lea, un coif turcesc de metal a fost descoperit de poliţiştii argeşeni în locuinţa unui bărbat care încerca să vândă artefactul pe internet. Potrivit anchetatorilor, individul cerea 5.000 de lei pe obiectul cu valoare de patrimoniu.

Preşedintele Uniunii Salvați România spune că formațiunea trebuie să îşi rezolve unele probleme interne, care persistă după fuziunea USR și PLUS. Potrivit lui Dacian Cioloș, ”există o majoritate în Biroul Naţional, care este alta decât a preşedintelui”. În plus, ”există dispute şi în unele filiale”.

Din cauza inundațiilor, autoritățile peruane au evacuat sute de persoane din zona sitului incaş Machu Picchu. Un om a fost dat dispărut. Mai multe clădiri şi calea ferată au fost avariate de puhoaie.

Edward Iordănescu a fost numit în funcţia de selecţioner al echipei naţionale de fotbal. Postul era vacant după plecarea lui Mirel Rădoi, urmare a eșecului calificării tricolorilor la Mondial.

Edward Iordănescu, care s-a aflat în competiție cu Adrian Mutu și Ladislau Boloni, s-a declarat extrem de pregătit să preia banca tehnică a naționalei, al cărei obiectiv este calificarea la EURO 2024.

Primele meciuri oficiale sunt în iunie, când sunt programate întâlniri din Grupa 3 a Diviziei B a Ligii Naţiunilor, din care mai fac parte Finlanda, Muntenegru şi Bosnia-Herţegovina. Primul meci va fi la 4 iunie, în deplasare, cu Muntenegru.

Până atunci, naţionala are două amicale în primăvară. La 25 martie, pe Stadionul Steaua, tricolorii vor întâlni naţionala Greciei. Patru zile mai târziu, la 29 martie, România va juca în deplasare cu Israel.

Antrenată de românul Mario Marinică, naționala statului Malawi a fost eliminată în optimile de finală ale Cupei Africii pe Naţiuni,  învinsă fiind de selecționata Marocului, scor 2-1 (1-1). Malawi a scris deja istorie la această ediţie a CAN, la care a trecut pentru prima dată în istorie de faza grupelor.

Sezonul fotbalistic s-a încheiat pentru Ianis Hagi. Mijlocașul lui Glasgow Rangers a suferit o ruptură de ligamente, săptămâna trecută, într-un meci din campionatul Scoției. Operația îl va ține departe de teren timp de jumătate de an.

La Openul Australiei, Ashleigh Barty s-a calificat fără probleme în semifinale. Lider în clasamentul WTA, australianca a trecut de americanca Jessica Pegula și o va înfrunta pe compatrioata acesteia, americanca Madison Keys, victorioasă în faţa cehoaicei Barbora Krejcikova.

La masculin, italian Matteo Berrettini l-a învins pe francezul Gael Monfils și va fi adversarul lui spaniolul Rafael Nadal în semifinale. În sferturi, ibericul a trecut de canadianul Denis Shapovalov după un meci maraton de 4 ore.

Din dorința ca Jocurile Olimpice de Iarnă să se desfășoare în cele mai bune condiţii, autorităţile chineze stau cu ochii pe marii poluatori. Adesea, capitala Beijingul este învăluită în smog, un amestec de ceață densă și particule periculoase. Concentraţiile sunt semnificativ mai ridicate în timpul iernii.

Riscul de avalanșă a crescut la gradul 4 din 5 în munţii Făgăraş, la peste 1.800 de metri altitudine. Vizată este zona turistică Bâlea Lac, unde zăpada măsoară 2,1 metri.

Vremea se va încălzi față de zilele precedente, iar în cea mai mare parte a țării valorile termice se vor situa în jurul mediilor multianuale specifice perioadei. Cerul va fi variabil în Oltenia și în jumătatea de vest a Munteniei, iar în celelalte regiuni înnorările vor persista. Vor fi precipitații slabe, sub formă de ninsoare în Maramureș, Transilvania și la munte, predominant ninsori în Crișana, Dobrogea și jumătatea de est a Munteniei și mixte în Banat și Moldova, favorizând izolat depuneri de polei. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări la altitudini mari, cu precădere în Carpații Meridionali și de Curbură, unde rafalele vor depăși 60…70 km/h viscolind ninsoarea, iar pe arii restrânse și la viteze mai mici în nord-estul teritoriului și în extremitatea de sud-vest și sud-est. Temperaturile maxime vor fi de la -4…-3 grade în Maramureș și Transilvania până spre 6 grade în sudul Munteniei și al Olteniei.

La București, vremea se va încălzi ușor față de zilele precedente, astfel că, temperatura maximă va fi de 3…5 grade. Cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla slab până la moderat.

În regiunile de munte, valorile termice vor crește ușor față de intervalul anterior. Cerul va fi mai mult noros și pe arii relativ extinse va ninge slab. Vântul va avea temporar intensificări, cu precădere la altitudini mari în Carpații Meridionali și de Curbură, unde rafalele vor depăși 60…70 km/h viscolind ninsoarea.