Confidenţialitate

INFOMANIA • 25 mai 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Reuniți la Bruxelles, liderii Uniunii Europene au adoptat, luni seară, primele sancțiuni la adresa regimului din Belarus, care – sub pretextul unei amenințări cu bombă – a forțat, în weekend, aterizarea unui avion civil pentru a aresta un disident politic aflat la bord. Un program european de investiţii pentru Belarus, în valoarea de trei miliarde de euro, va rămâne îngheţat până când această ţară, considerată ultima dictatură a Europei, va reveni la democraţie, a anunţat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Blocul comunitar a decis să își închidă spaţiul aerian pentru avioanele din Belarus. De asemenea, companiile aeriene sunt sfătuite să evite survolarea spaţiului aerian al acestei fostei republici sovietice.

Uniunea Europeană a cerut Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale să investigheze acest “incident fără precedent şi inacceptabil”.

Marea Britanie s-a alăturat poziției UE.

Avionul companiei irlandeze Ryanair se deplasa între Grecia și Lituania, însă a fost deturnat pentru ca Roman Protasevici, un opozant al autoritarului președinte Alexandr Lukașenko, să fie arestat. Tânărul a fost implicat în protestele antiguvernamentale de anul trecut și riscă acum pedeapsa capitală.

Belarusul a încălcat Convenția care reglementează circulația aeriană civilă încă din 1944, a spus, la Europa FM, comisarul pentru Transporturi, Adina Vălean.

Serviciul diplomatic european l-a convocat pe ambasadorul Belarusului la Bruxelles pentru a-i transmite o notă de protest și indignare față de gestul periculos pentru cei aflați la bordul avionului și, totodată, față de “o nouă tentativă flagrantă de a reduce la tăcere toate vocile opoziţiei”, cerând astfel eliberarea lui Roman Protasevici și a iubitei sale.

Statele Unite ale Americii au condamnat deturnarea și și-au reafirmat susținerea pentru opoziția din Belarus.

Aliat al regimului de la Minsk, Kremlinul consideră că “instanţele internaţionale” ale aviaţiei civile ar trebui să se pronunţe asupra incidentului, care ar avea nevoie de o “evaluare sobră”.

Compania Ryanair a susținut că la bordul avionului se aflau agenţi secreți ai Belarusului.

Întrucât avionul era înregistrat în Polonia, autoritățile de la Varșovia efectuează propria anchetă sub acuzația de terorism de stat.

Regimul din Belarus insistă că a acţionat în mod legal atunci când a interceptat zborul, întrucât ar fi primit o amenințare cu bombă, acuzând Uniunea Europeană că “politizează” deturnarea. Roman Protasevici se afla pe o listă neagră a Minskului cu disidenți.

Într-o înregistrare apărută orele trecute, și despre care colaboratorii săi suspectează că a fost făcută sub presiune, tânărul susține că este tratat “corespunzător” și că și-a recunoscut implicarea în protestele de anul trecut.

Aflat la summitul european Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că certificatul sanitar Covid trebuie să fie pus la dispoziţia cetăţenilor europeni “”într-un timp rezonabil de scurt”. Documentul “va înlesni libera circulaţie, dar trebuie să avem grijă să nu ducă la discriminări”, a adăugat șeful statului. Liderul de la Cotroceni a invocat ”solidaritate cu state terţe” în ceea ce priveşte vaccinarea, amintind sprijinul oferit de România Republicii Moldova.

România a raportat, luni, cel mai mic număr de infecții zilnice cu SARS-CoV-2 din ultimul an, anume 230 de cazuri. Scade și numărul bolnavilor Covid internați la Terapie Intensivă. La momentul actual, sunt 580 de pacienți în secțiile ATI. În același timp, de la o zi la alta, se reduce și numărul celor care se vaccinează. Realitatea demonstrează o dorință de imunizare mult sub estimările inițiale ale autorităților. Potrivit raportării de luni, doar alte 23.000 de persoane s-au vaccinat cu prima doză de ser, aproape jumătate față de câți se imunizau zilnic în urmă cu 2 săptămâni.

Premierul le-a cerut prefecţilor mai mult efort pentru a impulsiona campania națională de vaccinare. îndeosebi în privinţa organizării de noi maratoane. Florin Cîțu vrea ca echipe mobile de la oraş să meargă în mediul rural pentru a vaccina.

Șeful executivului a dat asigurări că vaccinul anti-Covid “este gratuit şi rămâne gratuit”. Potrivit lui, nu există vreo discuţie în acest moment la nivel de guvern pentru a schimba lucrurile. Din contră, statul a făcut comenzi făcute pentru a continua campania de vaccinare şi la toamnă.

Președinte al PNL, Ludovic Orban sugerase că, “într-un viitor oarecare”, vaccinarea anti-Covid s-ar putea face contra cost, pe modelul celei antigripale, întrucât statul suportă toate costurile de vaccinare pentru că pandemia este “o situaţie excepţională”.

Opoziția social-democrată a cerut “schimbarea radicală” a strategiei de vaccinare anti-Covid, pe motiv că Guvernul ar fi “ratat toate ţintele” pe care şi le-a propus iniţial. Este “încă un motiv pentru a depune moţiunea de cenzură”, susțin social-democrații.

Malta şi-a vaccinat 70% din populaţia adultă cu cel puţin prima doză de vaccin anti-Covid și a devenit astfel prima ţară din UE care atinge aşa-numita imunitate colectivă. Insula din Mediterana a înregistrat, în medie, trei noi cazuri zilnice de SARS-CoV-2 în ultima săptămână. În Malta, purtarea măştii în spaţiile deschise nu va mai fi obligatorie începând cu 1 iulie pentru persoanele vaccinate.

China a calificat drept “false” relatările publicației americane The Wall Street Journal despre 3 cercetători de la Wuhan, care ar fi fost internați în noiembrie 2019, înainte de izbucnirea pandemiei de Covid. Citând surse ale spionajului, cotidianul susține că informația ar susține ipoteza că virusul a fost scăpat accidental din laborator. Versiunea a fost negată, în mod repetat, de autorităţile de la Beijing.

Organizația Mondială a Sănătății l-a premiat, luni, pe doctorul Cătălin Denciu, care și-a riscat viața pentru a salva pacienți din secția de Terapie Intensivă a Spitalului din Piatra Neamț, cuprinsă de flăcări anul trecut. În discursul său, directorul OMS a lăudat puterea de sacrificiu de care a dat dovadă medicul-erou.

Membri ai Asociaţiei Agent Green au protestat pe Valea Cerbului din Parcul Natural Bucegi. Activiştii denunță exploatările “masive” din această arie protejată și faptul că politicile din domeniu au permis comiterea unui “masacru” asupra zonei. 

Zeci de sindicalişti de la Pepsi România au pichetat sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bucureşti. Angajații sunt nemulţumiţi că instituţia refuză să înregistreze Contractul Colectiv de Muncă semnat atât de companie, cât şi de salariați.

Continuă tensiunile dintre conducerea Metrorex și reprezentanții sindicatului de la metroul. Cei din urmă susțin că fost somați elibereze spațiul din stația Piața Unirii în care își au sediul, fiindu-le oferit unul în Depoul Pantelion, însă această variantă nu este agreată de sindicaliști, care mai acuză că Metrorex va contracta Jandarmeria să asigure paza în garniturile de metrou, ceea ce – potrivit lor – ar dubla costurile actuale.

A fost suspendată din funcție pentru jumătate de an judecătoarea Cristina Coarnă, de la Judecătoria Brăila, a cărei decizie de a lăsa liber un violator a ajuns în analiza Inspecției Judiciare. Agresorul a sechestrat şi violat timp de opt luni o fată în vârstă de 13 ani. În motivare, judecătoarea a scris că faptele inculpatului, deşi reprobabile, nu erau atât de grave încât să fi generat proteste în stradă. Violatorul nu a apucat să părăsească Arestul Poliției. Tribunalul Brăila a admis contestaţia Parchetului şi a menţinut decizia arestului preventiv.

Pe masa Curții de Apel București se află, marți, solicitarea fostului lider al PSD Liviu Dragnea de strămutare a procesului său privind eliberarea condiționată din închisoare. La termenul precedent, avocata acestuia a lipsit din motive medicale. Liviu Dragnea consideră că Tribunalul București nu poate judeca obiectiv cauza sa.

Rapoartele privind activitatea Avocatului Poporului vor fi dezbătute, marți, în Comisiile juridice ale Parlamentului. Şedinţa este programată să înceapă la ora 14.00. O eventuală respingere în plen va atrage destituirea Renatei Webber din postul de Avocat al Poporului.

Persoanele fizice trebuie să depună, până marţi, Declaraţia unică aferentă veniturilor realizate în anul 2020 şi/sau estimate pentru 2021. Potrivit Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), documentul se completează şi se depune şi de către persoanele fizice care nu realizează venituri şi care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

75.000 de vouchere au fost aprobate în prima etapă a programului “Rabla pentru electrocasnice”. Aproape jumătate sunt pentru frigidere.  Lista solicitanţilor a fost publicată online, pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu. Tichetele valorice au termen de valabilitate de 15 zile. 

Peste 18.000 de persoane fizice s-au înscris în cadrul Programului Rabla Clasic. Până în prezent, au fost achiziţionate 7.300 de autovehicule. Pentru persoane juridice, a fost aprobată şi publicată online pe pagina AFM prima listă cu 115 dosare acceptate pentru 157 autovehicule. 

Economia va continua să se redreseze în prima jumătate a anului anului curent, dar în condiţiile unei încetiniri considerabile de ritm în trimestrul I, urmată de o accelerare modestă în trimestrul II, potrivit Băncii Naţionale a României. Rata anuală a inflaţiei ar putea urca peste ţinta de 3% în a doua parte a anului, estimează BNR.

Probele scrise la Limba română şi Limba maternă (pentru elevii din rândul minorităţilor naţionale) din cadrul evaluării pentru clasa a II-a sunt programate marţi. Testele de citire la aceste două discipline vor fi susţinute miercuri. Proba de Matematică este programată joi, în timp ce proba de Limba română (scris şi citit) pentru elevii din rândul minorităţilor naţionale se va desfăşura vineri.

Șeful diplomației americane începe un turneu în Orientul Mijlociu. Antony Blinken are programate întrevederi cu cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, la câteva zile după armistițiul care a pus capăt recentelor ostilități sângeroase dintre evrei și arabi.

Se acutizează criza politică din statul african Mali. Nemulţumită de noul guvern, armata i-au arestat pe preşedintele şi pe premierul de tranziție. Din noua formulă de cabinet fuseseră îndepărtaţi ofiţeri apropiaţi de junta care preluase puterea în august 2020.

Peste 200 de persoane au fost rănite, luni, în coliziunea a două garnituri de metrou în Malaezia. Colziunea s-a produs într-un tunel din apropiere de turnurile gemene Petronas din capitala Kuala Lumpur.

Autorităţile indiene au ordonat evacuarea a aproape o jumătate de milion de persoane sub ameninţarea unui nou ciclon format în Golful Bengal, la o săptămână după ce o altă furtună tropicală a provocat haos în vestul ţării. Dezastrele naturale se adaugă unui al doilea val pandemic. Bilanțul crizei sanitare din India a depășit 300.000 de decese asociate Covid.

Monica Niculescu, Alexandra Dulgheru, Gabriela Talabă și Jaqueline Cristian au reuşit să acceadă în runda a doua a calificărilor pentru tabloul principal de simplu al turneului de la Roland Garros. În schimb, Laura Ioana Paar a fost eliminată. Marți, vor evolua separat în primul tur al fazei preliminare Irina Bara şi Elena Gabriela Ruse. Sunt calificate direct pe tabloul principal Sorana Cîrstea, Patricia Ţig, Irina Begu şi Ana Bogdan. Simona Halep nu va participa la Roland Garros din cauza unei accidentări.

Coco Gauff abordează Grand Slam-ul de la Paris cu multă încredere. Rezultatele excelente obţinute pe zgură la turneele din Italia din ultimele două săptămâni au ajutat-o pe americanca de 17 ani să urce 10 locuri, până pe a 25-a poziție în ierarhia WTA, cea mai bună clasare din cariera sa. Coco Gauff a ajuns în optimi la Australian Open.

Sorana Cîrstea (61 WTA) s-a calificat în optimile turneului de tenis de la Strasbourg. Românca a avut nevoie de o oră şi 45 de minute pentru a obţine prima sa victorie din carieră în faţa americancei Venus Williams (104 WTA), scor 6-1, 2-6, 6-1.

Jelena Grubisici, una dintre cele mai valoroase şi cele mai iubite jucătoare ale echipei feminine de handbal CSM Bucureşti, şi-a prelungit contractul. Portarul croat va rămâne alături de ”tigroaice” pentru încă un sezon. Jelena Grubisici joacă pentru CSM Bucureşti din 2015.

Nou-promovată în Liga 1, FC U Craiova 1948 și-a anunţat despărţirea de antrenorul Eugen Trică. Mai mulți jucători vor părăsi lotul. Clubul din Bănie a menţionat că va începe o etapă nouă, cu ”oameni noi”.

Peste 1.200 de voluntari vor fi implicaţi în orientarea şi informarea spectatorilor la meciurile pe care Bucureştiul le va găzdui în cadrul Campionatului European de Fotbal. Municipalitatea finalizează, în aceste zile, procesul de selecţie. Una din condiţiile obligatorii este cunoaşterea limbii engleze, la nivel conversaţional. Voluntarii implicaţi vor beneficia de training de specialitate și vor primi un certificat de voluntariat emis de UEFA. Pe Arena Naţională din Capitală se vor juca trei meciuri din grupe şi unul din optimile EURO, toate programate în iunie.

— 

Federaţia Română de Oină a făcut primul pas pentru înfiinţarea unui for internațional, în care va fi membru fondator. Structura ar urma să promoveze oina la nivel mondial. În momentul de faţă sunt solicitări pentru practicarea oinei în mai multe țări.

A ieșit negativ testul antidrog la care a fost supus solistul grupului italian Måneskin, care a câştigat concursul Eurovision din acest an. Damiano David a ajuns în centrul unui scandal, după ce unii internauți au susținut că acesta ar fi prizat cocaină în timpul finalei. Organizatorii Eurovision consideră cazul închis.

Vremea va fi caldã pentru aceastã perioadã în cea mai mare parte a ţãrii, dar va deveni treptat instabilã. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate, averse şi descãrcãri electrice în sud-vest, centru, nord-est, pe arii mai restrânse restrânse în nord-vest şi sud şi izolat în rest. Astfel de fenomene vor fi mai frecvente şi mai intense spre searã, ploile vor avea şi caracter torenţial şi vor fi condiţii de grindinã. Cantitãţile de apã vor depãşi pe alocuri 15…20 l/mp, cu precãdere în zonele montane şi în Transilvania. Vântul va avea local intensificãri, cu viteze mai mari în Carpaţii Meridionali, iar de scurtã duratã şi în timpul ploilor. Temperaturile maxime se vor încadra între 21 şi 31 de grade, mai scãzute pe litoral. Izolat, vor fi condiţii de ceaţã. La București, vremea va fi uşor mai caldã decât în mod normal la aceastã datã. Cerul va avea înnorãri temporare şi, mai ales dupã-amiaza şi seara, trecãtor vor fi averse slabe şi, posibil, descãrcãri electrice. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 27 de grade.

Ultima săptămână a lunii mai se va caracteriza printr-o vreme caldă, cu valori termice apropiate de normalul termic al perioadei, la nivelul întregii ţări. Începând cu prima zi a lunii iunie, instabilitatea atmosferică va spori, astfel că ploile se vor semnala pe arii extinse, conform prognozei de la Administraţia Naţională de Meteorologie.

Europa FM este cel mai ascultat post privat de radio în orașele țării. Pentru al patrulea val consecutiv de sondare, ne menținem poziția de lider. Vă mulțumim!