Confidenţialitate

INFOMANIA • 25 iunie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ca urmare a ploilor din ultima vreme, umiditatea din aer face ca temperaturile resimțite să fie mult mai ridicate decât cele indicate de termometre.

Numărul apelurilor la 112 a sporit din cauza caniculei. Ambulanțele au sărit în ajutorul celor toropiți de valorile termice extreme. Centre de prim-ajutor au fost amplasate în orașe din vest, unde codul roșu se menține până la orele serii. Arșița a fost și mai greu de suportat pentru cei nevoiți să lucreze în soare. De aceea, Inspecția Muncii își va spori controalele pe șantiere. Angajatorii care nu le asigură apă și perioade de repaus muncitorilor riscă amenzi.

Angajați de la exploatarea minieră Vulcan au refuzat, vineri dimineața, să intre în tură. Sindicaliștii din Valea Jiului sunt nemulțumiți de întârzierile salariile. Protestatarii cer să discute cu directorii exploatării.

Guvernul a prelungit starea de alertă sanitară, dar va continua relaxarea restricțiilor.

Astfel, de la 1 iulie, se prelungește programul cluburilor, restaurantelor și cafenelelor. Crește numărul celor care pot participa la evenimente private, dar și al spectatorilor la competiții sportive și evenimente culturale în aer liber. Sălile de fitness și cele de jocuri pot primi clienți până ce spațiul se umple, dacă asigură 7 metri pătrați pentru fiecare persoană în parte. Hotelurile și pensiunile pot caza turiști până la capacitatea maximă. Târgurile, talciocurile și bâlciurile se vor redeschide.

România a raportat primul deces asociat infecției cu tulpina Delta a coronavirusului, descoperită inițial în India și care se răspândește rapid în mai multe țări. Victima era o femeie în vârstă de 72 de ani din judeţul Argeş, nu fusese vaccinată şi care avea comorbidităţi, precum hipertensiune arterială și obezitate.

La nivel național, până acum au fost depistate 44 de cazuri Delta, dintre care 9 în ultima săptămână. Coordonatorul campaniei de vaccinare spune că acestea “nu par a fi de import, ci de origine autohtonă”.

Medicul militar Valeriu Gheorghiță se aşteaptă la o creştere a infectărilor în sezonul rece, însă situația va putea fi ținută sub control dacă va crește numărul vaccinărilor în următoarele două luni.

Deocamdată, ritmul este în scădere. Pe cale de consecință, 45 de centre de vaccinare și-au sistat temporar activitatea, iar programul a fost redus în alte peste 30. La 6 luni de la debutul campaniei, a fost vaccinată 25% din populaţia eligibilă la nivel naţional.

Dacă rata nu ajunge la 50% în toamnă, vor fi reintroduse restricții a atras atenția – la Europa FM – doctorul Emilian Popovici, vicepreședinte al Societății de Epidemiologie.

Președintele Klaus Iohannis a tras concluzia că populația nu se mai vaccinează pentru că efortul autorităților în aceasta campanie națională a fost foarte bun, iar epidemia – citez – “a fost oprită”.

La summitul european de la Bruxelles, Germania şi Franţa au avertizat asupra pericolului reprezentat de mutația Delta, după ce unele state comunitare și-au deschis graniţele pentru turiști extra-comunitar. Pentru a nu pierde încasările din turism, Spania sau Portugalia, spre exemplu, nu carantinează persoane care sosesc din Marea Britanie, unde tulpina este dominantă. Autoritățile Regatului impun, însă, carantina pentru toate persoanele la întoarcerea din vacanță.

Consumul de canabis şi de sedative a crescut în timpul pandemiei în aproape toate ţările care centralizează astfel de date medicale, a avertizat Organizaţia Naţiunilor Unite. Perioadele de lockdown şi alte măsuri restrictive au sporit senzaţia de izolare, la care s-a adăugat agravarea situaţiei financiare, ceea ce a accentuat dependențele. În schimb, a scăzut consumul drogurilor utilizate de obicei la petreceri, precum cocaina. În Statele Unite, în timpul pandemiei, s-a remarcat o înmulțire a deceselor provocate de supradoze de opioide. ONU a cerut țărilor lumii să nu fie date uitării categoriile sociale cele mai vulnerabile în planurile de redresare economică.

Alianța Nord-Atlantică anunță că avioane de luptă ale Rusiei au fost interceptate în spaţiul aerian al României. Potrivit unui comunicat al NATO, avioane de luptă Typhoon ale forțelor aeriene britanice, care conduc în prezent misiunea de poliție aeriană a NATO din România, au fost ridicate de la sol şi trimise să intercepteze mai multe aeronave ruseşti de tip SU-24 și SU-30. Incidentul a fost înregistrat la 22 iunie, cu o zi înainte ca Rusia să hărţuiască un distrugător britanic în largul peninsulei Crimeea.

Salvamontiştii din Argeş şi Sibiu au recuperat 4 turişti străini din zona Trei Paşi de Moarte din Masivul Făgăraş, pe versantul nordic. Unul dintre drumeți se rănise la picior, iar grupul a cerut ajutor.

O furtună neobişnuit de violentă a lovit sud-estul Cehiei joi seară, provocând zeci de răniţi şi distrugeri de amploare în zona oraşelor Breclav şi Hodonin. Imaginile transmise de televiziuni arată scene de devastare generalizată după tornadă, cu maşini răsturnate, clădiri fără pereţi şi acoperişuri prăbuşite. Regiunile au fost afectate de grindină de mărimea unei mingi de golf şi vânt cu viteza unui uragan.

Operațiuni de căutare contracronometru sunt în desfășurare după prăbușirea parțială a unui bloc cu 12 etaje la nord de orașul american Miami. Zeci de persoane sunt date dispărute. Cadavrul unei victime a fost scos de sub dărâmături. Imobilul de locuințe a fost construit în 1981. Rămâne neclar ce a provocat prăbușirea. Sunt luate în considerare fie o eroare de proiectare, fie o eventuală eroziune tăcută a zonei de litoral pe care a fost ridicat blocul.

La Buzău, un profesor a fost arestat la domiciliu pentru agresiune sexuală asupra unei eleve. În vârstă de 52 de ani, dascălul a îmbrățișat și sărutat o fată de 12 ani, momentul fiind surprins de camerele de supraveghere din sala de clasă.

Inspectorii de mediu vâlceni au descoperit că, la Fârtățești, gunoaiele sunt îngropate în pădure. Primăria nu are autorizație de colectare și rampă de depozitare. 

Primarul Sectorului 1 va putea verifica modul de stabilire a tarifelor practicate de Romprest pentru serviciile de salubrizare din 2011 şi până în prezent. Edilul a fost împuternicit în acest sens de Consiliul Local, reunit joi în ședință. Clotilde Armand și firma de salubrizare se află în conflict după recenta criză a gunoaielor din cel mai bogat sector al Capitalei. 

Angajaţii metroului bucureștean rămân, deocamdată, cu majorarea salarială de 18%. Tribunalul a respins cererea depusă de conducerea Metrorex pentru suspendarea contractului colectiv de muncă. Decizia instanței nu este definitivă, putând fi contestată.

Vedete din lumea muzicii – precum Cher, Mariah Carey și Justin Timberlake – şi-au exprimat solidaritatea cu Britney Spears, în urma mărturiei depuse de aceasta în cadrul unui proces ce vizează anularea tutelei sale judiciare, în virtutea căreia activităţile şi activele ei financiare sunt controlate de tatăl său. Cea supranumită “Prințesa pop” s-a declarat furioasă și deprimată. În mărturia sa, Britney Spears a dezvăluit dificultăţile fizice şi emoţionale pe care a fost forţată să le suporte în timpul acestei tutele, care i-a fost impusă prin ordin judecătoresc. Artista a dezvăluit că familia sa a obligat-o să susţină un concert la Las Vegas deşi avea febră şi a insistat ca ea să folosească dispozitive intrauterine pentru prevenirea sarcinilor. Tutela judiciară are menirea de a le proteja pe persoanele care nu pot să aibă grijă singure de ele însele, precum vârstnicii, infirmii şi oamenii cu tulburări mintale.

În Canada, peste 700 de morminte nemarcate au fost descoperite la fosta școală rezidențială pentru copii indigeni din provincia Saskatchewan. Se crede că mii de micuți au sfârșit în unitatea medievală de învățământ, fondată în la finalul secolului al 19-lea de misionari catolici. Actualele autorități canadiene vorbesc despre un ”genocid cultural” cauzat de neglijență. Copiii au murit cel mai adesea din cauza bolilor care se răspândeau rapid în condiții de viață insalubre, dar și în accidente sau în incendii. Pentru a economisi bani, cadavrele erau îngropate în curțile școlilor sau în apropierea acestora.

UEFA renunță la regula golurilor marcate în deplasare în toate competiţiile pe care le va organiza din sezonul fotbalistic viitor. Comitetul executiv al forului european a luat decizia în ședința de joi. Datând in 1965, regula se aplica atunci când scorul era egal la finalul celor două manşe, echipa care marca mai multe goluri în deplasare fiind declarată învingătoare. Vor fi introduse două perioade de prelungire de 15 minute, urmate de eventuale lovituri de departajare. În ultimul sezon al Ligii Campionilor, Paris Saint-Germain a eliminat Bayern Munchen în sferturile de finală, prin aplicare vechii reguli a golurilor înscrise în deplasare, similar fiind şi cazul lui Juventus, scoasă din cursă de Porto, în optimi, după prelungiri.

Fiind o zi de respiro înaintea startului optimilor la EURO 2020, tragem linie după faza grupelor. Cristiano Ronaldo a stabilit un nou record individual. La egalitate cu Michel Platini în ce priveşte numărul de goluri înscrise la Campionatul European, adică 9. Francezul le-a marcat pe toate la o singură ediţie, în 1984, în timp ce portughezul, cu cinci goluri în faza grupelor, l-a depăşit pe fostul căpitan al echipei Franţei, ajungând la cota 14. Fiecare Campionat European le permite unor jucători să se afirme. În acest prim tur, au putut fi apreciate tehnica cehului Patrik Schick, incisivitatea germanului Robin Gosens, noua perlă olandeză Denzel Dumfries, inventivitatea suedezului Alexander Isak sau renaşterea italiană, simbolizată de Manuel Locatelli. Cele mai mari eşecuri colective de la această competiţie sunt Turcia şi Polonia, echipe despre care mulţi credeau că vor face o figură frumoasă.

În ciuda calificării în optimi, jucătorii germani și selecționerul Joachim Loew sunt criticați pentru lacunele arătate în jocul arătat în grupe, compensate de solidaritate şi putere de luptă. Revista “Kicker”, considerată ”Biblia” fotbalului german, pune sub semnul întrebării capacitatea Mannschaft de a trece de optimi. Germania va fi, totodată, una din adversarele României în preliminariile Cupei Mondiale 2022.

Deși a părăsit Europeanul de Fotbal, naționala Scoției îl va păstra pe banca sa tehnică pe Steve Clarke. Selecționerul se declară hotărât să învețe din greșelile actualei ediții a turneului final, unde elevii săi au pierdut două meciuri și au obținut o remiză. Următorul meci al Scoţiei este în preliminariile Mondialului, pe 1 septembrie, cu Danemarca.

Valul de cãldurã va persista, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat (ITU peste 80 de unitãţi) şi va fi caniculã în cea mai mare parte a ţãrii. Temperaturile maxime, cu cele mai ridicate valori în Oltenia şi Banat, vor fi cuprinse la scara întregii ţãri între 32 şi 39 de grade, mai scãzute pe litoral, spre 27…28 de grade. Cerul va fi variabil dimineaţa, dar treptat instabilitatea atmosfericã se va accentua şi vor fi înnorãri, frecvente descãrcãri electrice, averse torenţiale, grindinã şi vijelii, îndeosebi dupã-amiaza la munte şi pe arii mai restrânse în rest, iar spre searã în vestul şi nord-vestul ţãrii.

La București, vremea va fi canicularã, temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 35 de grade şi disconfortul termic va fi accentuat (indicele temperaturã-umezealã -ITU- va depãşi pragul critic de 80 de unitãţi). Cerul va fi variabil, iar dupã-amiaza şi seara, vor fi posibile fenomene asociate instabilitãţii atmosferice.

În regiunile de munte, vremea va fi deosebit de caldã iar disconfortul termic se va menţine ridicat mai ales în timpul dupã-amiezii. Cerul va fi variabil spre mai mult senin în prima parte a zilei, apoi instabilitatea atmosfericã va fi în creştere şi se va manifesta prin, înnorãri accentuate, frecvente descãrcãri electrice, averse torenţiale, grindinã şi vijelii, local dupã-amiaza şi seara, iar noaptea în special în Carpaţii Occidentali şi nordul Carpaţilor Orientali. Valorile termice vor fi în scãdere în masivele vestice şi în uşoarã creştere în rest.

Pe litoral, vremea va fi caldã, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperaturã-umezealã (ITU) se va apropia de pragul critic de 80 de unitãţi. Cerul va fi variabil, temporar mai noros dupã-amiaza şi seara, când, vor fi averse trecãtoare, descãrcãri electrice, intensificãri de scurtã duratã ale vântului şi izolat grindinã. Temperaturile maxime se vor fi de 27… 28 de grade, iar cele minime vor fi între 21 şi 22 de grade. Temperatura apei mãrii va fi de 22…24 de grade.