Confidenţialitate

INFOMANIA • 23 septembrie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În valoarea de peste 700 de milioane de dolari pe piața neagră, o uriaşă cantitate de droguri a fost confiscată într-o operaţiune de amploare pe plan global, coordonată de Interpol.
Mai mult de 1.300 de suspecţi au fost arestaţi.

Operaţiunea Lionfish V a durat 39 de zile şi a vizat traficul de narcotice în 22 de ţări, printr-o abordare coordonată.

Deşi drogurile “tradiţionale”, precum cocaina şi canabisul, continuă să reprezinte o parte semnificativă a pieţei, Interpol a remarcat o intensificare a producţiei şi comercializării drogurilor de sinteză, precum metamfetamină, ketamina și captagon.

Grupările de crimă organizată produc cantităţi nelimitate de stupefiante sintetice folosind precursori chimici, ceea ce le asigură o marjă foarte mare de profit.

La București, sunt internate la Secția de Toxicologie a Spitalului de Pediatrie cele 3 adolescente care s-au simțit rău, joi, după ce au fumat o țigară cu etnobotanice în curtea Școlii Centrale.

Una dintre ele a leșinat. Acum, potrivit medicilor, fetele sunt în afara oricărui pericol.

Conducerea școlii nu a putut fi contactată pentru o reacție.

După incident, Ministerul Educației a anunțat că vor fi montate camere de supraveghere în perimetrul unității de învățământ.

Asociațiile neguvernamentale spun că școlile NU raportează toate aceste cazuri. Pentru că nu vor să le fie știrbită imaginea, multe instituții ascund astfel de situații.

În plus, fenomenul consumului de droguri în rândul tinerilor este în creștere alarmantă în România, după cum a dovedit-o și perioada festivalurilor din timpul verii.

La Tribunalul Olt, este așteptată pronunțarea sentinței pentru Gheorghe Dincă, individul judecat pentru uciderea a două adolescente din Caracal.

Alexandra Măceşanu şi Luiza Melencu au dispărut în urmă cu 3 ani. Anchetatorii cred că ambele au fost ucise, iar trupurile lor incendiate.

Dosarul a dovedit incompetența autorităților în a interveni în cazuri de răpire.

Pe când era sechestrată de Gheorghe Dincă, Alexandra Măceşanu a reușit să sune la 112, dar apelul său a fost unul în zadar. Agresorul riscă 30 de ani de închisoare.

Cercetat sub control judiciar pentru agresarea sexuală a unei enoriașei în timpul spovedaniei din sâmbăta Paștilor, preotul Visarion Alexa și-a recunoscut în fața superiorilor fapta incriminată în probatoriu și în stenogramele devenite publice.

Arhiepiscopia Bucureștilor l-a suspendat de la slujirea în biserică și i-a retras funcția de paroh, măsuri care rămân în vigoare până la pronunțarea unei sentințe judecătorești.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a transmis că poziția Bisericii Ortodoxe este “favorabilă celui vulnerabil și oricărei persoane care ajunge să fie victima unui abuz de orice fel”.

Biserica este, în același timp, spațiul moralmente terapeutic de îndreptare și vindecare prin pocăință sinceră a absolut oricui”, a adăugat Vasile Bănescu.

Preotul Visarion Alexa a contestat măsura controlului judiciar. Apelul ar urma să fie judecat, săptămâna viitoare, de Tribunalul București.

Dolarul american a trecut joi, pentru prima oară în istorie, pragul psihologic de 5 lei la cursul oficial al Băncii Naționale.

În această perioadă tulbure, moneda americană este văzută ca un refugiu pe piețele internaționale.

Rezerva Federală (Banca Centrală americană- n. red) are o politică financiară mai agresivă decât Banca Centrală Europeană, ceea ce face investitorii mai încrezători în economia Statelor Unite.

Aprecierea dolarului ar putea scumpi pe viitor electronicele de import și carburanții. Deocamdată, cotațiile petroliere se mențin sub 90 de dolari barilul, influențate de teama unei recesiuni globale.

România și alte țări europene negociază achiziția de gaz din Azerbaidjan. Fosta republică sovietică dorește să devină unul dintre principalii furnizori ai Uniunii Europene, dată fiind dorința blocului comunitar de a renunța complet la gazul rusesc.

O conductă prin care gazul azer va ajunge pe continent, anume interconectorul Grecia-Bulgaria, va fi gata la 1 octombrie. Ulterior, trebuie semnate acordurile de import, inclusiv unul de tranzit cu Turcia, pe unde trece gazoductul.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, insistă că România are în depozite suficient gaz.

Guvernul britanic a decis să reia exploatarea gazelor de şist din Anglia prin controversata metodă a fracturării solului. Autoritățile de la Londra susțin că planul va ajuta la întărirea sectorului energetic, după ce Rusia a redus sau încetat livrările de gaze naturale spre Europa.

Marea Britanie a stopat exploatările prin fracturare în 2019, după avertizări că această metodă poate produce cutremure.

Separatiștii din estul Ucrainei dau startul, vineri, unor așa-zise referendumuri pentru alipirea regiunilor din Donbas la Rusia.

Considerat un simulacru, demersul a devenit pretext pentru președintele Vladimir Putin să ordone mobilizarea militară, din dorința de a masca eșecurile de pe front ca urmare a contraofensivei ucrainene.

Comunitatea internațională a anunțat că nu va recunoaște rezultatele consultărilor populare. Kievul susține că pe listele de vot ar urma să fie incluși inclusiv minori.

Alianța Nord-Atlantică susține că referendumurile reprezintă ”o încălcare flagrantă a Cartei Națiunilor Unite. NATO reamintește că nu va recunoaşte ”niciodată anexarea ilegală şi ilegitimă a Crimeei de către Moscova”.

În tot acest timp, niciun bărbat apt de luptă, cu vârsta de până în 65 de ani, nu mai are voie să părăsească Rusia.

Mobilizarea rezerviștilor a fost întâmpinată cu proteste.

Ajunși în arest, unii dintre manifestanți au fost încorporați pe loc pentru o minimă pregătire militară, susțin organizațiile civile.

Cei care de acum înainte vor îndrăzni să iasă în stradă pentru a contesta politica regimului de la Kremlin sunt amenințați că vor fi trimiși direct pe front.

Ordinul de mobilizare este întocmit în termen vagi, acuză liderii opoziției, ceea ce permite Ministerului Apărării de la Moscova să decidă, în mod arbitrar, cine va fi ajunge să lupte în Ucraina.

Germania se declară pregătită să primescă dezertori din armata rusă, care riscă să fie persecutați.

“Cel care i se opune în mod curajos lui [Vladimir] Putin şi se pune astfel în mare pericol poate cere azil politic în Germania”, a declarat ministrul german de Interne, Nancy Faeser,

într-un interviu acordat ediţiei de duminică a ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Obţinerea azilului politic în Germania nu va fi un proces automat, fiind analizat atent fiecare caz în parte, în urma unui control de securitate, precizează ministrul Justiţiei.
Se estimează că zeci de mii de ruşi și-au părăsit țara după invadarea Ucrainei, la 24 februarie.

După ce liderul de la Kremlin a ordonat mobilizare parţială a rezerviştilor, cererea pentru bilete de avion a depășit oferta. Astfel, biletele au ajuns la prețuri astonomice.
Surse militare ale televiziunii americane CNN susțin că Vladimir Putin le-ar da el însuşi ordine tactice generalilor din teren, ceea ce i-ar deranja pe aceștia din urmă.

Unii dintre ucrainenii predaţi de Moscova au povestit că au fost “torturaţi” în captivitate, a declarat un înalt oficial ucrainean, fără a oferi detalii suplimentare. Cu medierea Turciei, cele două țări au efectuat cel mai mare schimb de prizonieri militari de la începutul războiului. Kievul a recuperat 205 cetățeni, între care şefii apărării de la combinatul siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, simbol al rezistenţei la invazia rusă.

Expert în aviație și fost șef al Institutului de Aviație din Moscova, Anatoly Gerashchenko este ultimul oficial din Rusia care moare în circumstanțe stranii.

În vârstă de 73 de ani, bărbatul a căzut pe scări câteva etaje, fiind declarat decedat la fața locului, a relatat Izvestia, cel mai vechi cotidian din Rusia.

Mai mulți oligarhi ruși au murit de la izbucnirea războiului din Ucraina, în 24 februarie. Toți aceștia aveau în comun legături strânse cu Kremlinul și o poziție împotriva războiului față de Ucraina.

Paza de coasă bulgară a salvat în Marea Neagră 38 de migranţi din Siria şi Afganistan, care încercau să ajungă în România. Barca pe care se afla grupul a fost surprinsă de o furtună pe mare.

Bulgaria raportat o creştere a presiunii migratorii la frontiera cu Turcia, lungă de 259 de kilometri.

—-

Autorităţile constănțene au decis să sisteze căutarea bărbatului care a ieșit în larg să practice sporturi nautice, la Costineşti, şi a fost dat dispărut la sfârşitul săptămânii trecute. Navele care tranzitează zona primesc solicitarea să anunţe dacă observă vreun indiciu.

Ministerul Mediului propune un buget de 400 de milioane de lei pentru programul Rabla pentru becuri, prin care cele cu filament vor putea fi înlocuite în case cu unele care au un consum redus. Programul va fi similar celui pentru electrocasnice. Înlocuirea becurilor a devenit o necesitate de când costul electricității a crescut.

Ministerul Educaţiei acceptă dublarea alocaţiei forfetare pentru transportul elevilor care învaţă în altă localitate decât cea de domiciliu. S-a constatat că, în multe cazuri, sumele actuale nu acoperă valoarea abonamentelor. La nivel național, peste 130.000 de școlari care fac naveta pentru a studia, iar numărul acestora ar putea creşte pe viitor.

Părinţii unui copil care nu a supravieţuit unei forme agresive de cancer donează fondurile strânse pentru tratamentul acestuia, pentru ca alţi copii bolnavi să aibă șansă la viață. Cu sprijinul Organizaţiei Salvaţi Copiii, Spitalul de Pediatrie “Sf. Maria” din Iaşi va fi dotat cu un aparat pentru mixarea citostaticelor, în valoare de 120.000 de euro, primul de acest fel din România

În China, un bărbat dispărut în munţi timp de 17 zile după cutremurul de 6,6 grade a fost găsit în viață. Gan Yu și-a ajutat colegii să iasă din hidrocentrala unde lucra, dar apoi nu a mai putut ieşi din cauza faptului că îşi pierduse ochelarii în învălmășeală, potrivit presei locale. Bărbatul suferă de o miopie severă.

Un sătean din zona hidrocentralei s-a alăturat misiunii de căutare. După câteva ore, a auzit strigătele dispărutului şi l-a găsit. Rănit fiind, acesta din urmă a fost transportat la spital.

În Liga Națiunilor la fotbal, România joacă, vineri seară, pe terenul Finlandei. Fluierul de start al confruntării de la Helsinki va fi dat la 21 și 45 de minute.
În iunie, tricolorii i-au învins acasă pe finlandezi cu 1-0.

În prima zi a săptămânii viitoare, naționala primește vizita Bosniei- Herțegovina. În tur, adversarii s-au impus.

Ambele meciuri cu Muntenegru au fost pierdute de elevii lui Edward Iordănescu, astfel că România ocupă ultimul loc în grupă.

După cum a mărturisit într-un recent interviu, selecționerul vrea să rămână la cârma echipei, dar rezultatele vor fi analizate împreună cu șefii FRF.

Tenismenul elvețian Roger Federer va juca ultimul meci din carieră în compania marelui său rival, spaniolul Rafael Nadal. Cei doi vor face pereche vineri, la Londra, în prima zi a meciurilor de la Laver Cup.

Într-un recent mesaj către fani, Roger Federer a vorbit despre cât de greu i-a fost să ia decizia retragerii, dar a rememorat și cele mai frumoase momente ale carierei.

Elvețianul plănuiește să petreacă mai mult timp cu familia și să se dedice cauzelor umanitare în care este implicat.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, vremea va fi deosebit de rece. În nordul, estul, centrul țării și la munte, cerul va avea înnorări temporare, pe arii relativ extinse va ploua, iar la altitudini de peste 1600 m vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar ploi slabe se vor semnala trecător și pe suprafețe mici. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra între 10 grade în estul Transilvaniei și 20 de grade în Lunca Dunării. Izolat, dimineața, se va forma ceață.

La București, vremea va fi deosebit de rece. Cerul va fi temporar noros și vor fi posibile ploi slabe. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 18…19 grade.

În zonele de munte, vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă. Cerul va avea înnorări și mai ales ziua, pe arii extinse va ploua slab, iar la altitudini de peste 1600 m vor fi precipitații și sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în zona înaltă. Valorile termice nu vor varia semnificativ față de intervalul precedent.

Pe litoral, vremea va fi rece și schimbătoare ca aspect. Cerul va fi variabil, cu înnorări trecătoare îndeosebi în prima jumătate a intervalului, când vor fi posibile ploi de scurtă durată. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime se vor situa între 17 și 19 grade, iar cele minime vor fi de 10…11 grade. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 15 și 17 grade.