Confidenţialitate

INFOMANIA • 23 aprilie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

  • Revenirea la normalitatea post-pandemie se va face în etape, transmit autoritățile. Șeful statului a atras atenția că restricțiile antiepidemidemice nu vor fi relaxate automat de la 1 iunie. Potrivit lui Klaus Iohannis, la acea dată, guvernul își va prezenta evaluările pentru perioada verii. Până atunci, numărul de infectări și al persoanelor grav bolnave trebuie să scadă foarte mult. În paralel, numărul celor vaccinate trebuie să crească. Președintele și-a exprimat speranța ca, în plină vară, să ajungem în faza în care măsurile să fie atât de puține încât românii să aibă concedii tihnite. La rândul său, premierul Florin Cîțu a insistat că, în funcție de rata vaccinărilor, restricțiile vor putea fi eliminate.
  • Alte 87.000 de persoane s-au vaccinat, cele mai multe cu prima doză de Pfizer. Încă un caz de șoc anafilactic a fost raportat la Brașov. Un bărbat a leșinat la 5 minute după vaccinarea cu serul Pfizer. După o scurtă spitalizare, pacientul a fost externat. Un maraton al vaccinării începe, vineri, la Timișoara. Autoritățile își propun ca, până duminică, 10.000 de persoane imunizate împotriva Covid acolo. Cele 3 zile de vaccinare fără întrerupere se vor realiza în orașul de pe Bega prin intermediul a 30 de fluxuri, cu sprijin oferit voluntar de medici, asistenți, studenți mediciniști din toate spitalele timișorene. Primul centru de vaccinare de tip drive-thru din București ar urma să fie în Piața Constituției, potrivit unui proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General de săptămâna viitoare.
    Ar urma să aibă patru puncte de imunizare direct din mașină. La Cluj Napoca – centrul Drive-Thru de pe platoul Sălii Sporturilor ar putea fi deschis chiar de săptămâna viitoare.
  • La București, multe firme au cerut Direcției de Sănătate Publică să organizeze în cadrul lor centre de vaccinare anti-Covid pentru angajați. Durează însă până primesc un răspuns, deoarece inspectorii DSP trebuie să facă verificări în teren. În alte județe, precum Prahova, solicitările pentru vaccinarea salariaților sunt preluate de un centru special, aflat în subordinea Inspectoratului pentru Situații de Urgență.
  • Joi, au fost raportate aproape 3.000 de noi infecții, la 25.000 de teste efectuate, și 150 de decese asociate Covid.
    În zona roșie (cu o rată de 4 cazuri de coronavirus la mia de locuitori) mai sunt Capitala, alături de județele Ilfov și Cluj.
  • Orașul Constanţa scapă de restricţiile de weekend înainte de minivacanța de 1 mai şi Paşti. Incidenţa infecțiilor cu SARS-CoV-2 a scăzut sub 3,5 la mia de locuitori. Antreprenorii îşi vor putea ţine deschise afacerile şi după ora 18.00, iar circulația este liberă pânâ ora 22.00.
  • Grecia și Insulele Maldive au fost incluse de România pe lista statelor cu risc epidemiologic crescut. Cei care se întorc din aceste zone vor fi carantinați pentru 14 zile. Vor fi exceptați cei vaccinați deja cu ambele doze cu cel puțin 10 zile înainte de intrarea în țară, cei care au făcut boala în ultimele 3 luni, alături de cei care stau mai puțin de 72 de ore în țară și prezintă un test PCR negativ. În schimb, Republica Moldova a ieșit de pe listă.
  • Premierul francez a anunţat, joi seară, relaxarea unor restricţii antiepidemice, în contextul îmbunătăţirii situaţiei. Jean Castex a precizat că interdicţia de circulaţie pe timp de noapte va fi reevaluată abia la jumătatea lunii viitoare. Limita de zece kilometri privind deplasările în jurul domiciliului va fi anulată pe 3 mai, dată de la care cursurile liceelor franceze se vor desfăşura într-un sistem “hibrid”. În şcolile primare şi gimnaziale, vor fi face teste salivare pentru depistarea eventualelor infectări.
  • Cele 16 citotstatice și alte 3 medicamente adjuvante, care lipsesc la Institutul Oncologic București, vor fi disponibile de săptămâna viitoare, a anunțat Ministerul Sănătății. Actuala criză este rezultat al organizării defectuoase a procedurilor de achiziții centralizate pentru medicamentele utilizate frecvent, care au consumul cel mai mare și pentru care nu au fost încheiate acorduri-cadru. Institutul susține că a fost finalizată, în regim de urgență, o procedură de negociere pentru medicația lipsă, iar începând de săptămâna viitoare produsele vor fi disponibile. Noul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, a cerut o verificare internă a modului în care au fost organizate procedurile de achiziție, astfel încât aceste situații să nu mai apară în viitor și pacienții să beneficieze, la timp, de medicația necesară pentru asigurarea tratamentului, conform protocoalelor terapeutice.
  • Șeful statului a convocat, în prima zi a săptămânii viitoare, o şedinţă cu responsabilii din Guvern care lucrează la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Vor fi evaluate primele observații trimise de experții Comisiei Europene, întinse pe aproape de o sută de pagini. Oficialii de la Bruxelles consideră că sumele alocate infrastructurii de transport sunt prea mari. În privința refacerii sistemului de irigaţii, opiniile diferă asupra impactului pe care îl vor avea aceste proiecte asupra mediului. Klaus Iohannis a ținut să precizeze că, în mod normal, reformele nu se fac peste noapte, iar proiectele importante nu se realizează în 3 – 4 ani, de aici rezultând “dificultățile în conturarea planului”. Președintele a adăugat că Planul Național de Redresare și Reziliență va fi îmbunătățit și retrimis Comisiei Europene, astfel încât cele 30 de miliarde de euro alocate României să poată fi atrase pentru reforme și investiții.Răspunzând criticilor formulate de opoziția social-democrată, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, susține că Planul Național de Redresare și Reziliență este în lucru și, totodată, în plin proces de consultări cu Comisia Europeană.Prin vocea liderului Marcel Ciolacu, PSD amenință cu greva parlamentară dacă coaliția guvernamentală nu prezintă planul în parlament.
  • Rusia a anunțat că va începe, de vineri, să își retragă trupele de la granița cu Ucraina. Ministrul rus al Apărării a susținut că obiectivele exercițiilor efectate în ultimele zile “au fost atinse pe deplin”. “Trupele şi-au demonstrat capacitatea de a asigura o apărare credibilă”, a adăugat Serghei Șoigu. Tensiunile dintre Rusia și Ucraina s-au accentuat în ultima perioadă. Moscova a mobilizat peste 100.000 de soldați la graniţa cu Ucraina şi în peninsula Crimeea, anexată în 2014.În mai multe rânduri, Kremlinul a exclus posibilitatea unui război. În acest context, NATO și-a reafirmat susținerea pentru suveranitatea teritorială a Ucrainei. De la Kiev, președintele Volodimir Zelenski a salutat retragerea trupelor rusești. La București, președintele Klaus Iohannis a convocat, pentru marțea viitoare, o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării.Pe lângă starea de securitate în regiunea Mării Negre, se va discuta și despre retragerea trupelor NATO din Afganistan.
  • Continuă căutările contracronometru în largul insulei indoneziene Bali după dispariția unui submarin militar. Experții au avertizat, joi, că este limitat (la 72 de ore) timpul în care cele peste 50 de persoane aflat la bordul vasului pot fi salvate.
  • FCSB s-a impus pe terenul Academica Clinceni și a revenit în fruntea clasamentului de play-off al Ligii 1. Roș-albaștrii au câștigat cu 2-0 meciul disputat la Călărași. Florin Tănase a marcat ambele goluri. De la Academica au lipsit 3 jucători și antrenorul Ilie Poenaru, toți testați pozitiv la SARS-CoV-2.
  • Comitetul Executiv al UEFA se reunește, vineri, pentru a discuta despre tentativa eşuată de creare a unei Super Ligi europene a cluburilor bogate de fotbal, care își propunea să concureze Liga Campionilor. Forul a atras atenția că vor suporta “consecinţe” cele 12 cluburi aflate la originea schismei.Preşedintele UEFA şi-a mai îndulcit tonul la adresa echipelor disidente, după ce iniţial le ameninţase cu excluderea din toate competiţiile majore. Aleksander Ceferin a făcut apel la “unitate” de dragul acestui sport.
  • Cu 50 de zile până la startul Europeanului de fotbal, gazonul Arenei Naționale este înnoit și pregătit pentru găzduirea celor 4 meciuri de la București. Timp de o săptămână au fost realizate lucrările de îndepărtare a vechiului gazon și plantare a celui nou, cu tehnologie hibrid, care presupune iarbă naturală montată pe un covor artificial, care asigură o mai bună stabilitate și rezistență la uzură.
  • Simona Halep a învins-o lejer pe Marketa Vondrousova și s-a calificat în sferturile de finală ale turneului tenis de la Stuttgart. Românca și-a luat revanșa pentru cele două înfrângeri suferite în fața cehoaicei în 2019, la Roma și Indian Wells.
  • Cu excepția regiunilor sudice, vremea redevine răcoroasă. Temperaturile maxime se vor încadra între 10 grade în estul Transilvaniei şi 21 de grade în Lunca Dunării. Va ploua local în jumătatea de est a ţării şi izolat în rest. În zona montană înaltă, se vor semnala precipitaţii mixte. Vântul va sufla mai tare la munte. La București, cerul va fi temporar noros şi vor fi ploi slabe, de scurtă durată, cu unele intensificãri de vânt. În jur de 20 de grade la amiază.
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.