Confidenţialitate

INFOMANIA • 22 septembrie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De la tribuna Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că pandemia ne-a schimbat fundamental viețile, dar ne-a oferit şi oportunităţi de a ne adapta şi de a face lucrurile “mai bine”. Liderul de la Palatul Cotroceni a făcut apel la soluţii comune, solidaritate şi cooperare.

“Trebuie să ne asigurăm cu toţii că restricţiile legate de COVID-19 nu amplifică încălcările drepturilor omului”, a transmis Klaus Iohannis.

În țară, situația epidemiologică se agravează de la o zi la alta. România a depășit, marți, pragul a 6.500 de infecții cu SARS-CoV-2, la 60.000 de teste efectuate – cele mai multe de când a izbucnit criza de coronavirus. Alte aproape 130 de decese au fost asociate Covid.

Mai mult de o mie de infecții au fost depistate numai în București. Cu aproape 500 de contaminări zilnice, judeţul Timiş a intrat în zona roşie.

Spitalele din țară sunt supraaglomerate. La nivel național, ieri mai erau disponibile 16 de paturi în secțiile de Terapie Intensivă pentru bolnavi de Covid în stare gravă.

Peste 180 de inspectori sanitari din cadrul direcţiilor de sănătate publică vor verifica de acum, zilnic, numărul locurilor ATI pentru pacienţii Covid.

Respingând scenariul unui nou lockdown, premierul Florin Cîțu le-a solicitat reprezentanților direcțiilor de sănătate publică să nu mai stea în birouri, ci să meargă prin spitale şi să discute cu managerii acestora. Șeful executivului vrea mai multă implicare și din partea primarului Bucureștiului, Nicușor Dan. În subordinea municipalității se afla 12 spitale.

Situația din unitățile medicale a devenit motiv de gâlceavă între foști parteneri de guvernare. Premierul liberal a anunţat că va cere o “anchetă” a pregătirilor făcute anul acesta de Ministerul Sănătăţii pentru al patrulea val al pandemiei. Fostă șefă a instituției, Ioana Mihăilă – de la USR PLUS – a salutat demersul. Potrivit acesteia, concluziile îi vor fi defavorabile lui Florin Cîțu însuși. Fostul ministru a ținut să amintească și că premierul a coordonat campania de vaccinare împotriva Covid.

Totodată, USR PLUS îi cere premierului să prezinte în Parlament un raport pe tema imunizărilor.

Numărul zilnic al acestora a urcat, marți, spre 13.000.

Noi tranșe de seruri Pfizer și Johnson & Johnson ajung, miercuri, în România. În total, vor fi 700.000.

Orașul Cluj Napoca a depășit pragul de 3 cazuri de coronavirus la mia de locuitori. Dacă incidenţa se va menţine, de vineri certificatul sanitar va deveni obligatoriu în localuri, la cinema sau la spectacole, la evenimente private sau sportive. La Timişoara, restricţiile au intrat în vigoare luni.

La București, chiar dacă rata de infectare va depăși în zilele următoare pragul de 3 la mie, liderii PNL vor organiza congresul sâmbătă cu participare fizică. 5.000 de delegați sunt așteptați la Romexpo.

În actualul context, România ar putea administra a 3-a doză de vaccin anti-Covid chiar de săptămâna viitoare, înainte de o recomandare oficială din partea Agenției Europene a Medicamentului. O decizie finală ar putea fi anunțată în zilele următoare. Autoritățile trebuie să definitiveze și lista categoriilor care vor avea prioritate la acest supra-rapel. Cert este că trebuie să fi trecut 6 luni de la administrarea rapelului obișnuit sau a dozei unice de la Johnson & Johnson. În cazul persoanelor care au fost imunizate cu AstraZeneca, supra-rapelul se va face cu Pfizer sau Moderna.

Johnson & Johnson (J&J) a anunţat că administrarea unei a doua doze a vaccinului său contra Covid, la două luni după prima doză, sporește eficacitatea acestuia la 94% în cazul formelor moderate şi grave de boală.

Direcţia Anticorupţie a anunțat că cercetează achiziţia dozelor de vaccinuri anti-Covid, de la declanşarea pandemiei până în prezent. Urmărirea penală se face “in rem”, în acest moment, fără ca vreo persoană să se află în vizorul anchetatorilor.

Atât șeful Comitetului național de vaccinare (CNCAV), doctorul militar Valeriu Gheorghiță, cât și ministrul Finanţelor, Dan Vîlceanu, au spus că achizițiile s-au făcut prin mecanismul pus la punct de Comisia Europeană, la preţuri negociate la nivel comunitar.

România a alocat 1,4 miliarde lei pentru vaccinurile anti-Covid. Au existat și pierderi. Unele dintre seruri au expirat. Altele, al căror termen de valabilitate se apropia de limită, au fost donate.

Opoziția social-democrată va iniţia o propunere legislativă pentru testarea periodică gratuită a elevilor pentru Covid, astfel încât unităţile şcolare să poată continua desfăşurarea cursurilor cu prezenţă fizică, în condiţii de siguranţă. PSD vrea câte două teste antigen pe săptămână pentru fiecare elev.

Comisia Europeană a semnat un contract pentru achiziţia unui tratament cu anticorpi monoclonali pentru pacienţii Covid, produs de compania farmaceutică Eli Lilly. Comanda este pentru mai mult de 200.000 de doze. Testele au avut rezultate promițătoare. Tratamentul cu anticorpi monoclonali se află în analiza Agenţiei Europene pentru Medicamente.

Conducerea Autorității de Supraveghere Financiară este așteptată miercuri în Parlament, pentru o primă discuție despre prăbușirea City Insurance. Acționarii au depus o plângere penală față de modul în care a fost administrată compania de asigurări, ajunsă în insolvenţă. Acuzațiile aduse sunt de înşelăciune şi delapidare.

Doi bărbaţi au fost arestaţi preventiv pentru trafic de droguri şi ucidere din culpă, într-un dosar penal deschis după decesul unui tânăr de 21 de ani. Băiatul a fost răpus de stupefiante furnizate de cei doi. Dosarul este instrumentat de DIICOT Brașov.

Un bărbat este cercetat pentru răpirea fostei iubite, o tânără din Caracal. Cei doi au fost găsiţi în trafic. Bărbatul a fost reținut.

Comisari Gărzii de Mediu Giurgiu au descoperit peste 37 de tone de deşeuri metalice aduse din Bulgaria, cu nereguli în documentele de transport. Gunoaiele au fost returnate societăţilor expeditoare.

Ministrul Muncii spune că România are nevoie “ca de aer” de forţă de muncă bine calificată. Potrivit Ralucăi Turcan, provocările din domenii precum pensii sau asistenţă socială nu pot fi rezolvate dacă nu sporește numărul angajaților. 

Un pasager a luat ostatici doi șoferi ai unui autobuz în sudul Germaniei. Situația de criză a forțat închiderea temporară a autostrăzii dintre Munchen și Berlin. După mai multe ore de negocieri, ostaticii au fost eliberați. Agresorul, de naționalitate sârbă, a fost reținut. Potrivit DW, între cei trei a izbucnit un conflict, care a escaladat în timpul călătoriei.

Germania este în stare de șoc și după uciderea unui student care lucra la un peco și i-a cerut unui client să își pună masca de protecție. Agresorul a scos un revolver din buzunar şi a tras în victimă. La audieri, criminalul a spus că se simte ”încolţit” de măsurile sanitare impuse de pandemie.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că Rusia se face vinovată de asasinarea fostului spion sovietic Aleksandr Litvinenko. Potrivit CEDO, Moscova nu a prezentat explicaţii alternative ”satisfăcătoare şi convingătoare” şi ”nici nu a respins concluziile anchetei publice britanice”. Aleksandr Litvinenko a fost otrăvit cu poloniu în 2006. Rusia ar trebui să îi plătească văduvei acestuia despăgubiri morale în valoare de peste 100.000 de euro. Kremlinul a anunţat că nu recunoaşte hotărârea CEDO, pe care o consideră ”nefondată”.

Liberalul Justin Trudeau a obținut, cu emoții, o victorie modestă în alegerile legislative din Canada. Formațiunea sa este creditată cu doar 155 de mandate, sub pragul de 170 necesare unei majorităţi. Justin Trudeau convocase scrutinul în speranța că va redobândi controlul în legislativul de la Ottawa, pierdut în urmă cu doi ani. Cu câteva săptămâni înainte să împlinească 50 de ani, premierul canadian riscă să fie contestat în interiorul partidului său.

Talibanii au finalizat componenţa guvernului de tranziție, din care nu face parte vreo femeie. Regimul de la Kabul a anunţat că fetele se vor întoarce la colegii şi licee, răspunzând astfel temerilor internaționale. Băieții au reluat cursurile la 7 septembrie.

Rapid s-a calificat în optimile Cupei României, marți seară, după ce a învins CS Mioveni, la loviturile departajare, scor 5-4. Tot în şaisprezecimi, FC U Craiova a eliminat liderul ligii secunde, Petrolul Ploieşti, cu 1-0. FC Voluntari a bătut Şomuz Fălticeni, scor 4-1. Echipă de liga a treia, Minaur Baia Mare s-a calificat în optimile Cupei, după 3-1 cu Poli Iaşi.

Naționala de fotbal feminin a României a învins selecționata Lituaniei, scor 3-0, în preliminariile Cupei Mondiale din 2023. Echipa pregătită de Cristian Dulca s-a impus prin holurile marcate de Mihaela Ciolacu și Laura Rus, aceasta din urmă reușind o dublă.

Antrenorul Ionuţ Chirilă a preluat banca tehnică a echipei Academica Clinceni, înlocuindu-l pe Ilie Poenaru. Gruparea ilfoveană ocupă ultimul loc în Liga 1, cu două puncte adunate în nouă etape.

Cristiano Ronaldo continuă să impresioneze. În vârstă de 36 de ani, atacantul portughez a reuşit să fie cel mai rapid jucător de pe teren în meciul dintre Manchester United și West Ham United. Ronaldo a atins viteza de 32,5 de kilometri/oră.

Se reiau lucrările de reparaţii pe Autostrada Soarelui. Șantierul impune restricţii de circulaţie până la finalul lunii noiembrie.

Două surori centenare din Japonia au fost recunoscute oficial drept cei mai în vârstă gemeni identici din lume de către Guinness World Records. Umeno Sumiyama şi Koume Kodama s-au născut la 5 noiembrie 1913, într-o familie numeroasă. Cele două surori au crescut separat. Țara Soarelui Răsare are o populaţie care îmbătrâneşte rapid. Un japonez din trei a împlinit deja 65 de ani. Aproape 87.000 dintre locuitorii arhipelagului au chiar 100 de ani sau mai mult.

Emisfera nordică marchează echinocțiul de toamnă. Aflându-se, la acest moment, în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest. Ziua este – astfel egală – indiferent de latitudine – cu noaptea. Toamna astronomică va începe la ora 22 și 21 de minute. Durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până la data de 21 decembrie, când avem solstițiul de iarnă. În zona Polului Nord, de acum, începe lunga noapte. În schimb, la Polul Sud, Soarele se va ivi deasupra orizontului timp de 6 luni. De altfel, în emisfera sudică a Terrei, data de 22 septembrie marchează începutul primăverii astronomice.

Vremea va fi rece pentru această dată, chiar deosebit de rece în special în nord-vest şi centru. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 9 şi 18 grade. Cerul va avea înnorări şi temporar va ploua slab în Maramureş, Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei, local în Crişana şi Banat şi izolat în rest.

La munte, în general la altitudini mai mari de 1700 m, vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare, moderate cantitativ pe crestele Carpaţilor Meridionali (10…15 l/mp), unde pe arii restrânse se va depune strat de zăpadă. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în zona montană înaltă, temporar cu viteze de peste 60…70 km/h, iar local în regiunile estice, sud-estice şi în extremitatea de sud-vest.

La București, vremea se va menţine rece pentru această dată. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 17 grade. Cerul va avea temporar înnorări şi vor fi condiţii ca trecător să plouă slab. Vântul va sufla slab şi moderat.

În zonele montane, vremea va fi rece pentru aceastã datã. Cerul va avea înnorãri temporare ziua, când trecãtor va ploua slab. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri. Temperaturile maxime vor fi de 15…16 grade, iar cele minime de 9…10 grade.

Pe litoral, vremea va fi în general frumoasã şi relativ normalã termic pentru aceastã datã. Cerul va fi variabil la început, apoi se va degaja, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri trecãtoare ziua. Temperaturile maxime se vor situa între 19 şi 21 de grade, iar cele minime de 13…14 grade. Temperatura apei mãrii va fi de 17…18 grade.